8.5 C
New York
woensdag 21 april 2021

PvdA/GL en D’66 stellen vragen over GFT afval bij hoogbouwflats

De fracties van PvdA/GroenLinks en D’66 in de gemeenteraad van Zuidplas hebben elk schriftelijke vragen gesteld over het niet ophalen van de Groente, Fruit en Tuinafval (GFT) bij hoogbouwflats. Bewoners van laagbouwwoningen hebben een kliko van 120 of 240 liter voor het GFT afval welke om de week wordt opgehaald maar bewoners van appartementen moeten dit bij het restafval doen waarbij men dus meer betaald en ook niet goed afval kan scheiden. Bij de invoering van het afvalbeleid met gedifferentieerde tarieven(DIFTAR) in 2012 is er bewust voor gekozen omdat bewoners vaak de kliko niet kunnen opbergen en was er de angst dat er restafval bij het GFT zou komen waardoor alsnog de hele lading moet worden afgevoerd als restafval wat verwerking veel duurder maakt.

De PvdA/Groenlinks fractie vraagt het college van B&W met welke maatregelen er eventueel toch afval beter gescheiden kan worden in hoogbouwflats en omdat elke zak restafval betaald moet worden vraagt raadslid Helmer ook of het college deze extra kosten kan compenseren in het vastrechttarief. Het college wil echter eerst een discussie aan over hoe de ambitie van 75 kilo afval per inwoner behaald kan worden en dat er meer maatregelen genomen moeten worden en geeft geen inhoudelijk antwoord :”In afwachting van het gesprek met de gemeenteraad over het ambitiedocument, nemen wij inhoudelijk nog geen standpunt in over een eventuele differentiatie van de afvalstoffenheffing“.

D’66 is feller in de discussie en stelt dat het college eind 2017 al beloofd had om GFT afval verzamelcontainers te plaatsen. Daarom willen de democraten weten waarom er vertraging is ontstaan en waarom dit niet gemeld is aan de bewoners en raad en willen dan ook weten wanneer wel deze containers komen. Fractievoorzitter Frans Klovert legt uit : “Onze fractie is absoluut voorstander van de aanschaf van die verzamelcontainers omdat het apart inzamelen van GFT bij hoogbouw een positieve bijdrage levert aan het realiseren van de in de VANG (van afval naar grondstof) overeenkomst gestelde doelen. Daarnaast zullen ook de kosten voor het deponeren van restafval voor de bewoners van de hoogbouw afnemen als zij in staat worden gesteld hun GFT afval te scheiden en apart in te leveren.”

GFT afvalverzamelcontainer in Krimpen aan den IJssel, te openen met een pasje

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg