Pink Floyd in Zuidplas, jaren 80 in Nesselande en Metallica in Waddinxveen populair bij stemmers Top 2000

Elk jaar kan men stemmen voor de Top 2000 van Radio 2. Gouwe IJssel Nieuws heeft van Radio 2 de lokale top 10 per gemeente gekregen, alsmede voor de Rotterdamse wijk Nesselande. Deze editie van de Top 2000 heeft ook nog een lokaal tintje gekregen. Zangeres Davina Michelle uit Nieuwerkerk aan den IJssel is de hoogste Nederlandse binnenkomer met haar single  ‘Duurt te lang’ en kreeg de NPO Top 2000 award.. Met deze nieuwe prijs zet NPO Radio 2 jaarlijks een artiest of band uit de ‘lijst der lijsten’ extra in de schijnwerpers. (Zie foto boven, bron foto NPO)

De lijst met 2000 nummers wordt elk jaar samengesteld door het publiek en is te horen van eerste kerstdag 08.00 uur tot en met oudejaarsavond op NPO Radio 2. De uitzending van de Top 2000 is ook 24 uur per dag te volgen via NPO 1 extra en ’s nachts op NPO 3. De start zal zijn met de nummer 2000: Womack and Womack met ‘Teardrops’.

Zuidplas
De keuze van de stemmers uit de gemeente Zuidplas wijkt niet zo veel af van de landelijke lijst, alleen staat Toto niet bij de 10 hoogste met ‘Africa’. Maar, net als vorig jaar, staat Pink Floyd met ‘Comfortably Numb’ hoger dan de landelijke lijst. De gemiddelde leeftijd van de platen is 36,5 jaar en daarmee zit Zuidplas ook in de middenmoot.

Opvallend is ook weer de hoge Rotterdamse invloed bij de platen die in andere gemeenten niet zo hoog staan. Zo staat ‘You’ll Never Walk Alone’ van Lee Towers wel 1001 plaatsen hoger op 178 als het aan de Zuidplassenaren had gelegen en ‘Oude Maasweg’ van de Amazing Stroopwafels op plaats 44 in plaats van de 217e plaat op de landelijke lijst. Opvallend is ook de enorme hoge notering van de Rolling Stones in de lijst: het 43 jaar oude nummer is nog steeds populair in Zuidplas.

Waddinxveen
De stemmers in Waddinxveen lieten zich minder volgen door de landelijke trend en de top 10 week met Metallica, Pink Floyd en Queen af van de landelijke trend.  De bands Toto en Pearl Jam alsook Boudewijn de Groot moesten hierdoor het veld ruimen in de Waddinxveense top 10.  Waddinxveen is wel de top 10 in de regio met de oudste platen, ze zijn gemiddeld 37,6 jaar oud.

Opvallend in Waddinxveen is het ontbreken van lokale helden zoals George Baker en Within Tempation. Beiden kwamen afgelopen jaar nog in het nieuws maar staan dus niet opvallend hoog. Stef Bos valt wel op met zijn hoge notering voor het  nummer ‘Is dit nu later’. Vermoedelijk is de verjonging van de Top 2000-stemmers in het dorp toegetreden of staat de tijd niet stil met 2 opvallende hoge noteringen voor nummers uit 2017.


Nesselande
De samenstelling van de wijk Nesselande is duidelijk wat jonger dan de gemiddelde Top 2000-stemmer, want hier wordt de top 10 helemaal op zijn kop gegooid: alleen de nummer 1 is hetzelfde. De lijst is gemiddeld ook veel jonger dan de andere lijsten in de regio met veel jaren 80 muziek in de lijst.  Opvallend ook is dat Led Zeppelin en Pink Floyd ontbreken, iets wat op een generatiekloof lijkt.

In de lijst met opvallend hoge noteringen ook hier veel nummers uit de jaren 80. Een aantal nummers is toe te schrijven aan de leeftijd van de gemiddelde Nesselander, die in de jaren 80 geboren is. Zo staat ‘Dancing with tears in my eyes’ van Ultravox erg hoog. Dat nummer werd bij de introductie van Sky Channel in 1984 veel gedraaid en roept bij velen die herinnering op.

Bron cijfers : NPO Radio 2