8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Bewoners Ingenieur Leemanstraat ongerust over asbest in woningen

De bewoners van woningen in een flat aan de Ingenieur Leemanstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn geschrokken dat een leegstaande woning geheel werd afgesloten voor een asbest sanering toen deze leeg kwam. De bewoners wisten niet dat er in hun woningen nog asbest aanwezig was en trokken bij Vestia, de verhuurder, aan de bel hoe het zit met de huidige woningen en of er eventueel gevaar is.

Vestia bleef redelijk op de vlakte behalve dat het geen gevaar zou kunnen opleveren. Deze tamme reactie heeft het merendeel van de bewoners juist niet gerustgesteld. De bewoners willen weten waar het zit en hoe het komt dat twee jaar geleden een leegstaande woning niet is gesaneerd.  Bewoner Marjolein “Je wil toch weten waar het zit zodat je bijvoorbeeld niet gaat boren. Ik maak me echt zorgen en door de gebrekkige informatie van Vestia wordt dat er niet beter op. Waarom saneren ze niet gelijk alle woningen”.

Met de vragen van Gouwe IJssel Nieuws bij verhuurder Vestia werd ook niet echt haast gemaakt. De vragen van donderdag worden pas na het weekeinde mogelijk beantwoord. Dat goed onderhoud met goede communicatie en Vestia vaker botsen bleek eerder met de vele problemen met de liften in de bomenwijk die de huurders daar mochten ervaren. Vestia wil graag van de woningen in Zuidplas af vanwege de financiële problemen van het woningbedrijf. Vestia heeft ooit de woningen gekocht van Ons Dorp in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Hoe groot de echte gevaren van het asbest in de woningen is, is niet bekend. Asbest wordt pas gevaarlijk als er vezels vrijkomen en kunnen dan leiden tot diverse kwalen die pas na tientallen jaren zich voor kunnen doen. Daarom moet het worden verwijderd door specialisten wat nu in de Leemanstraat plaats vindt. Dat het nu wordt verwijderd lijkt een teken te zijn dat blootstelling mogelijk is, de rijksoverheid adviseert namelijk als het geen kwaad kan, het te laten zitten. Hopelijk kan Vestia binnenkort openheid van zaken geven.

Advertentie