Hulpdiensten ernstig gehinderd bij hulpverlening door paaltjeschaos rondom Zevenhuizerplas

Hulpdiensten zijn zaterdagmiddag 5 januari ernstig gehinderd bij hulpverlening aan een slachtoffer bij de Zevenhuizerplas. De persoon, die dringend medische hulp nodig had, bleek nagenoeg onbereikbaar voor hulpverlenersvoertuigen doordat er paaltjes in het wegdek stonden waarvoor geen sleutels voorhanden waren om de obstakels uit het wegdek te verwijderen.

Het slachtoffer was, mede door de onbereikbaarheid van het gebied door de afgesloten palen, in de eerste instantie moeilijk exact te traceren voor politie en ambulancepersoneel. Mede door de snelle inzet van de politiehelicopter, kon het slachtoffer gevonden worden bij het hondenstrandje langs de Zevenhuizerplas, nabij de parkeerplaats langs de Middelweg. Deze politiehelicopter is ook geland naast het slachtoffer om snel hulp te kunnen verlenen. De ambulance stopte in de eerste instantie ook bij de afzetpalen in het fietspad bij het parkeerterrein, maar zette daarna koers richting het strand bij restaurant de Strandgaper, om van daar uit te proberen om bij het slachtoffer te komen. Toen dit uiteindelijk ook niet mogelijk bleek, besloot men terug te gaan naar de paaltjes bij het parkeerterrein en van daar uit te voet verder te gaan. Ondertussen waren de piloot en de co-piloot van de politiehelicopter met een politieagent met de patient ook al te voet onderweg gegaan richting het parkeerterrein. Daarbij hebben zij het slachtoffer over langere afstand gedragen om zo snel mogelijk bij de ambulance te kunnen komen. Halverwege de tocht over het fietspad konden ze eindelijk de patient overdragen aan het ambulancepersoneel.

Het blijkt dat er maar liefst 5 verschillende soorten paaltjes en 5 verschillende sleutelsystemen worden gebruikt om verkeer te weren rondom de Zevenhuizerplas. Hierdoor kan er chaos ontstaan in het gebruik en de beschikbaarheid van de juiste sleutels. Normaal gesproken horen politie en ambulance te beschikken over de sleutels van deze palen, maar door de grote verscheidenheid in palen in het gebied en de inzet van een ambulance van een andere regio, bleken de juiste sleutels niet snel voorhanden te zijn. Hierdoor bleek het vanmiddag een moeilijke opgave te zijn om met hulpverlenersvoertuigen ter plaatse te gaan, waardoor het slachtoffer uiteindelijk minutenlang op medische hulp moest wachten.