Hollandsche IJsselkering gesloten om waterstand Hollandsche IJssel op peil te houden

Op dinsdag 8 januari is om 14:00 uur gestart met het sluiten van de Hollandsche IJsselkering, ook wel bekend als de Algerakering, bij Krimpen aan den IJssel. Deze kering wordt gesloten als het water op de Hollandsche IJssel te hoog dreigt te worden. De combinatie springtij en de storm zorgde er voor  dat het water boven de 2 meter boven NAP kwam. Rijkswaterstaat sluit de schuiven in de Hollandsche IJsselkering bij een waterstandsvoorspelling van 2,25 m boven NAP.

De sluiting van de kering gaat in het begin met 2 centimeter per seconde tot aan de laatste 3 meter. Dan gaat het langzamer en met onderbrekingen om het stromende water van de rivier niet te snel af te remmen en dan door waterslag schade kan worden veroorzaakt. Het hoge water drukt de schuif tegen een uitsparing in het beton op de bodem. Als het water zakt komt de schuif weer los en kan deze weer worden opgetakeld. Het proces van het sluiten duurt ongeveer een uur.

Als de kering open is worden de torens blauw verlicht, echter bij de sluiting van de kering worden er rode lampen aangezet waardoor omwonenden en passanten kunnen zien dat de kering gesloten is.  Het scheepvaarverkeer kan alleen via de schutsluis de kering passeren. De Hollandsche IJsselkering is het oudste onderdeel van de deltawerken en moet het lage achterland langs de Hollandsche IJssel beschermen. De kering sluit een paar keer per jaar,de laatste sluiting was in december 2018.

Waterstanden bij de kering ; Bron Rijkswaterstaat