8.5 C
New York
dinsdag 22 juni 2021

Gemeentehuis raakt zwarte kleur weer kwijt

Wethouder Daan de Haas heeft tijdens het maandelijks persgesprek extra uitleg gegeven over het nieuwe gemeentehuis. Op de sociale media was de vraag gekomen of het zwart zo blijft. Maar alle vlakken aan de zijkant worden straks opgevuld met houten latten. Hiermee krijgt het gemeentehuis een houten uiterlijk. Dit hout komt van de Douglas boom die herplant wordt en weer snel aangroeit. Het hout zou als gevelmateriaal lang goed moeten blijven. Deze houtsoort past volgens wethouder de Haas uitstekend bij circulair bouwen.

Voorbeeld hoe het zwart straks weggewerkt wordt achter houten latten

Volgens de Haas loopt de bouw voor op planning en binnen het gestelde budget. Een van de laatste grote klussen is het inhijsen van de trappen en de drie bomen in het midden. Hiervoor moet het dak er af en dan wordt het met een kraan naar binnen gebracht. Dat zal ergens in maart gaan gebeuren als het weer dit toelaat. Op 1 mei is de officiele overdracht van de sleutel naar de gemeente.

Wethouder de Haas vertelde met trots dat het nieuwe gemeentehuis zelfs een BREEAM-Excellent keurmerk krijgen en daarmee een kansrijke gooi doen naar een plek in de top. Almelo, Rotterdam, Leidschendam-Voorburg en Deventer voeren dit Excellent keurmerk.  Het keurmerk bevestigt de voorbeeldrol die Zuidplas graag wil vervullen op het terrein van duurzaamheid en gezondheid. Het het BREEAM-keurmerk is internationaal keurmerk voor gebouwen (of ontwerpen) die zijn getoetst op negen categorieën, waaronder energie, gezondheid, transport, afval en materiaalgebruik. Het keurmerk geeft zo een integraal beeld van de duurzaamheid van een gebouw. Het is daarmee wereldwijd een belangrijke standaard.

Na de sleuteloverdracht zal er een maand nodig zijn om het pand in te richten en in het weekend van 1 en 2 juni is de verhuizing ingepland. De eerste officiele werkdag op 3 juni is een spannende volgens de Haas. Dan wordt het de eerste werkdag voor de ambtenaren dus erg vol. Ergens voor de zomervakantie zal ook de feestelijke opening zijn waarbij ook een afvaardiging uit Bückeburg als gast zal worden gevraagd. Na de verhuizing neemt de gemeente na bijna 10 jaar afscheid van de Saffier aan de kleinpolderlaan. Dit gebouw wordt dan gerenoveerd en omgevormd naar appartementen.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg