8.5 C
New York
woensdag 20 januari 2021

Politiecijfers 2018: daling criminaliteit in Zuidplas

Volgens de cijfers van van de politie die het CBS heeft gepubliceerd is het aantal geregistreerde delicten over 2018 afgenomen ten opzichte van 2017. Waar geen cijfers over bekend zijn is het aantal mensen dat afziet van aangifte doen bij de politie. Ook op navraag kreeg Gouwe IJssel Nieuws niet een duidelijk antwoord.

De daling is vooral te zien bij inbraken, ongevallen op de weg, vermogensdelicten, vernielingen en winkeldiefstallen. Het aantallen inbraken bij bedrijven is wel toegenomen. Opvallend is dat er een stijging van delicten met betrekking tot rijden onder invloed zichtbaar is, iets waar de politie met Veilig Verkeer Nederland vaak aandacht aan schenkt.

Bron : CBS / Politie

Een andere grote stijger is de zogenaamde horizontale fraude : digitale fraude tussen burgers en ondernemers onderling. Met de toename van het gebruik van internet (o.a. marktplaats) en social media (Facebook, Twitter etc) neemt ook het aantal strafbare feiten op de digitale snelweg toe. Aan veel misdrijven zit tegenwoordig een digitale component.

Horizontale fraude betreft een niet direct in het publieke domein zichtbare criminaliteitsvorm. Deze stijgt onder andere, omdat het een relatief makkelijk te plegen delict betreft. Het gebeurt veelal anoniem via de digitale snelweg en de benodigde middelen (laptop, telefoon etc) zijn voor iedereen gemakkelijk bereikbaar.


Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg