8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Leefgoed de Olifant heeft programma gereed voor het hele jaar

Het programma voor 2019 van Leefgoed de Olifant, een parkachtig gebied tussen de historische werkhaven van de Hollandsche IJssel en Park Hitland, staat vooral in het teken van gezelligheid. Met de populaire activiteiten Montmartre aan de IJssel, een stoeremannenavond en alle culinaire proef- en doebijeenkomsten in De Kas zal dat zeker gaan lukken. Het belangrijkste verschil met voorgaande jaren is dat de populaire Beeldentuin niet alleen het voorjaar, maar de hele zomer open gaat en er drie keer een presentatie komt van kunstenaars die er exposeren.

Veel culinaire en culturele activiteiten gaan in en rond De Kas plaatsvinden, zeker rond de feestdagen. Dit alles wordt georganiseerd door de non-profit stichtingen Leefgoed de Olifant en Flowing Together om dit cultuurhistorische gebied in het groen met het rijksmonument Steenoven de Olifant in stand te houden en toegankelijk voor publiek.

Tijdens het afgelopen lustrum werd duidelijk dat de Beeldentuin onlosmakelijk met het Leefgoed is verbonden. De kwaliteit groeit met het jaar en daarmee de vraag om niet alleen in het voorjaar, maar het hele zomerseizoen open te gaan. Veel kunstenaars gaven ook aan dat ze de tentoonstellingsperiode liever langer wilden, zodat meer mensen hun werk kunnen zien. Door langer open te gaan, wordt de Beeldentuin interessanter voor toeristen en dagrecreanten die de Hollandsche IJssel in de zomervakantie aandoen.

Bart Belonje, die het samen met Ariann Kraaijeveld organiseert: ’Het is een enorme klus om alles voor te bereiden en in te richten, eigenlijk zonde voor de zes weken die het duurde. De verlenging qua periode vraagt nu wel om een andere aanpak qua indeling en afscheidingen, omdat we niet willen dat andere gebruikers van de opstallen op het Leefgoed last hebben van de rondlopende Beeldentuinbezoekers.’

Achter de schermen wordt inmiddels druk gewerkt aan de volgende editie die op zondag 12 mei start (op Moederdag) en duurt tot en met zondag 15 september (in het weekend van Open Monumentendag). Zodra de kunstenaars bekend zijn, wordt dit via de website Leefgoed.nl bekendgemaakt. Zeker is al dat de imposante bronzen beelden van Ineke van Dijk er zijn, samen met het werk dat een vaste plek op het Leefgoed heeft verworven. Nieuw is dat de kunstenaars drie zondagmiddagen acte de présence gaan geven om dieper in te gaan op hun levensloop en totstandkoming van hun werk.

Foto’s van Montmartre aan de IJssel 2018 op leefgoed de Olifant

Advertentie