8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

PvdA/GroenLinks en VVD botsen over definitie van een sociale koopwoning

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 12 februari heeft de fractie van de PvdA/Groenlinks een discussienota over sociale koopwoningen op de agenda laten zetten. De partij wilde met de gemeenteraad hierover de discussie aan of de definitie van een sociale koopwoning nu tot 185.00€ of tot 225.00€ is. De partij stelt voor om vier punten ter discussie te brengen.

  1. Benoem betaalbare koop als sociale koop;
  2. Sociale koopwoningen zijn koopwoningen tot en met de prijs van € 185.000
  3. De classificatie van prijscategorieën te hanteren zoals in deze discussienota beschreven,
  4. Bij de twee jaarlijkse herijking van de woonvisie wordt de maximale prijs voor sociale koopwoningen opnieuw bepaald.

De fractie heeft ook bekeken voor welke beroepen wel en niet voor een sociale koopwoning bereikbaar is. Na de inleiding door Mart Damen mocht de gemeenteraad de discussie starten :

Aart Slobbe (ChristenUnie/SGP) was niet ongelukkig met het voorstel mits de gemeente gaat subsidiëren met de grondprijzen en dat het voorstel van 2jaar gelijk getrokken moet worden de woonvisie, eens per collegeperiode van vier jaar.  Slobbe zag mogelijkheden om koopwoningen te maken met een kleiner oppervlak of met sobere bouw.

Jan Baas (SP) is voorstander maar maakte zich vooral zorgen dat de koopwoningen in de toekomst toch in het duurdere segment gaan vallen. Hij noemde het voorbeeld dat de woningen die Vestia eerder verkocht heeft nu veel meer waard zijn dan de toenmalige koopprijs.  

Daar waar de ChristenUnie/SGP keek naar mogelijkheden kwam Jos Wiegman(VVD) direct aan met de negatieve gevolgen voor grondexploitaties omdat hij ervan uit gaat dat er verlies op gronden zou komen. Volgens zijn analyse is dat 36 miljoen verlies, bijna 1000 per inwoner. Eerder was Wiegman niet positief en had veel zorgen over het betaalbaar en haalbaarheid woonvisie. Volgens hem brengt dit plan van de PvdA/GroenLinks de de gemeente Zuidplas aan de afgrond. Alternatieven zijn er niet volgens hem en de stijgende bouwkosten gaan het ook niet oplossen.

Wim Jansen (CDA) had met belangstelling kennis genomen van en kon de nadere onderbouwing met inkomensgrenzen waarderen. Inspanningen ligt bij de bouwers en ontwikkelaars want er kan geen sprake zijn subsidie van gemeente op de grondprijs. Verder is het CDA positief over het stuk.

Namens het college voerde wethouder Hordijk het woord en die was duidelijk. Dit bespreekstuk krijgt van het college waardering, raadleden die waardevolle bijdragen doen aan deze materie van betaalbare woningen, iets wat de wethouder ook aan het hart gaat. Hordijk stelt voor dat de ambtenaren een analyse maken op alle factoren en dat als verrijking dan met dit stuk opnieuw door de raad laat bespreken.  

Indiener Damen benadrukte dat niet alleen de VVD maar ook de PvdA/Groenlinks op de portemonnee van de gemeente let en zeker niet de gemeente Zuidplas in een groot financieel gat wil storten. Het moet voor de prijs en dat kan door minder vierkante meters of de hoogte in gaan wat vaak ook goed uit kan pakken voor de grondexploitatie, waar Wiegman zich druk over maakt. Damen was blij met de belofte van Hordijk om alles uit te laten zoeken.

Wiegman was in tweede termijn nog bezorgder, niet alleen konden de antwoorden hem gerust stellen, hij vreesde ook nog verdere verdichting van de dorpen door de voorgestelde in de hoogte gaan.  “U wilt een bal in een kubus duwen, dat kan wiskundig niet” beet hij de PvdA/Groenlinks fractie toe.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg