8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Windsurfers op de Zevenhuizerplas in het nauw door oprukkende woningbouw en gebrek aan voorzieningen

Sinds de beginjaren ’80 is er een fanatieke groep windsurfers actief op de Zevenhuizerplas . Doordat bebouwing in Rotterdam Nesselande (na gewijzigde bestemmingsplannen) steeds verder oprukt richting de Zevenhuizerplas, komen de windsurfers nu helemaal in het nauw. Na de komst van de padvinderij, een waterskibaan, een jachthaven en vele verharde/ontoegankelijke oevers bleef er voor de windsurfers eigenlijk nog maar één plek over om, met de meest voorkomende windrichtingen, dichtbij de waterkant (terug) te komen.

Dit kon bij de parkeerplaatsen aan het Noorderstrand (einde van de Siciliëboulevard). Helaas is dit gebied, ondanks bezwaren van vele recreanten en omwonenden, zeer recent geheel afgesloten om bouwrijp te maken voor nog meer woningen. Windsurfers komen met auto’s, busjes en aanhangers vol surfmateriaal en hebben dan wat ruimte nodig om hun zeilen op te tuigen en boards gereed te maken. Bij voorkeur een plek dichtbij het water met wat gras en waar niet zoveel badgasten, zwemmers, boeienlijnen en andere obstakels zijn. Door de oprukkende woningbouw is zelfs nu het laatste plekje verdwenen en dus nergens meer zo’n plek voor het parkeren, optuigen en te water gaan.

Pieter Brinkman, Ralph de Kreij en Alain van der Linden, windsurfers van het eerste uur, besloten onlangs om zich hard te maken voor de gezamenlijke windsurfbelangen en voor een “eigen windsurfplek” aan de Zevenhuizerplas. Hiervoor is voor en door surfers de nieuwe vereniging Windsurfing Rotterdam opgericht. De windsurfvereniging voor iedereen met passie voor surfen op de Zevenhuizerplas.

Windsurfers zijn een beetje solisten die zich meer richten op de uitoefening van hun sport dan op het opkomen voor hun belangen. Ze doen met veel plezier hun ding zeg maar. Het is nu echt de hoogste tijd om ons te verenigen en van ons te laten horen, anders verdwijnt straks deze mooie kleurrijke en dynamische watersport van de Zevenhuizerplas.“, zegt Ralph, mede-oprichter en voorzitter vereniging, enigszins bezorgd. “In eerste instantie is de vereniging opgericht om windsurfers samen te brengen en voor het behoud en de verbetering van de windsurfvoorzieningen aan de Zevenhuizerplas. Een eigen plek zodat windsurfers met surfmateriaal fatsoenlijk en veilig bij, op en van het water kunnen komen.” benadrukt Pieter, mede-oprichter en penningmeester vereniging, serieus.

We hebben een mooie, ruime en geschikte plek op het oog. Een landtong naast het hondenstrandje (zie 3 op de onderstaande kaart) aan de noordoever van de plas. Nu gebeurt hier helemaal niets mee. Deze plek is via de Middelweg, een huidig parkeerterrein en een bestaand pad zeer eenvoudig toegankelijk te maken. Hierover is de vereniging al in gesprek met Staatsbosbeheer.” vult Ralph aan. Dit ligt op het grondgebied van Zuidplas.

Maar de ambities van deze gloednieuwe vereniging gaan verder. Op termijn een eigen accommodatie ‘surf- & beachclub’ met kleedruimtes, sanitair, stallingsmogelijkheden en een leuke kantine zou helemaal geweldig zijn. Ook zijn er volop ideeën om windsurfclinics en -events te organiseren.” voegt Alain, secretaris vereniging, enthousiast toe. Graag gaat de vereniging Windsurfing Rotterdam snel verder in gesprek met betrokken partijen om zo de windsurfvoorzieningen aan de Zevenhuizerplas te behouden en het liefst zelfs te verbeteren. Alleen zo blijft de Zevenhuizerplas ook een echte windsurfplas met 100% fun voor zowel de windsurfers van nu als de aankomende nieuwe generatie windsurfers.

Voor meer info en om lid of supporter te worden, ga naar: www.windsurfingrotterdam.nl

Advertentie