A20 krijgt tot en met Gouda 3 rijstroken vanaf Nieuwerkerk met geluidswering voor wijk Zuidplas

Snelweg A20 krijgt vanaf Nieuwerkerk tot aan de afrit Gouda op de A12 drie rijstroken. Minister van Nieuwenhuizen heeft op maandag 11 maart bekend gemaakt dat de zogenaamde 3+ variant toegepast gaat worden. Dit gaat betekenen dat vanuit Nieuwerkerk er een derde rijstrook komt tot de afrit Gouda. Onder het Gouwe Aquaduct zal hiervoor de vluchtstrook moeten gaan wijken maar men verwacht daar geen problemen.

In het Nieuwerkerkse van der Valk Hotel kwamen diverse bestuurders bij elkaar om de overeenkomst te tekenen. Wethouder Schuurman van de gemeente Zuidplas was gastheer en was blij voor de verkeersveiligheid die beter zal gaan worden en voor de economie van de regio die nu veel schade heeft door de verkeersopstoppingen. Waar hij ook blij mee is, is dat het potje van de rijksoverheid voor geluidsbeperkingen in het project wordt meegenomen waardoor er ook geluidsschermen komen tussen het Cortlandt aquaduct en afrit bij Nieuwerkerk.

Werkzaamheden in de slappe veengrond is net boren in een puddingbroodje

Minister Nieuwenhuizen over de slappe bodem in het gebied

Minister van Nieuwenhuizen roemde de aanpak waarbij de regio, provincie, het hoogheemraadschap en de gemeente gezamenlijk optrekken om zo het probleem op te lossen. in 2021 moet de eerste schop de grond ingaan en niet de datum maar de zachte veengrond is een uitdaging : “Een bevriende aannemer vergelijk werkzaamheden in de slappe veengrond met boren in een puddingbroodje, dat wordt dus wel een uitdaging” aldus de minister.

Gedeputeerde Floor Vermeulen is blij dat hij, na 2 jaar eerder de startovereenkomst getekend te hebben, nu echt in 2021 de schop de bodem in zal gaan. Maar hij vertelde ook dat de provincie niet stil blijft zitten en ook bezig is met verbetering van het OV en de aanleg van een fietssnelpad tussen Gouda en Rotterdam.

Hoogheemraad Dorenda Gerts van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard denkt ook vooruit, er komen bredere duikers te liggen als de grond toch open moet en daarmee wordt de waterafvoer beter, iets waarmee de Zuidplaspolder klimaatbestendig wordt.

Geld voor het geluidsscherm tussen het Cortlandt aquaduct en de afrit wordt in het project gestopt waardoor het scherm gelijk met de verbreding komt

Wethouder Schuurman van Zuidplas

Na de toespraken en de handtekeningen op papier en de fotosessie met een groot bord langs een winderige A20 konden er nog vragen worden gesteld. Wethouder Schuurman benadrukte nogmaals dat de geluidsschermen tussen het Cortlandt Aquaduct en de afrit bij Nieuwerkerk aan den IJssel in het project zitten nu maar niet tussen het eerdere stuk vanaf Capelle tot aan het aquaduct.