8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Aangepaste bushalte nog niet zo toegankelijk als gewenst

Op vrijdagmorgen 15 maart stelde wethouder Jan Willem Schuurman de aangepaste bushaltes op de Batavierlaan in gebruikt. Hij deed dit samen met de Margriet de Lange en Joke Verdoold van het platform gehandicapten. Maar hoe mooi de tekening ook lijkt, de halte bleek niet zo toegankelijk als gewenst. De aankomende tijd wordt het aantal aangepaste haltes voor de toegankelijkheid in Zuidplas uitgebreid.

Margriet de Lange kon met enige moeite van de stoep naar het fietspad en zo naar de bus. Maar uit de bus lukte het haar niet om de hogere stoep vanaf het fietspad op te komen in haar rolstoel. De Lange heeft al 35 jaar niet meer in een bus gezeten vanwege de onbereikbaarheid. Vanaf de halte kan ze ,via een door de chauffeur handmatig neer te laten klep, via de middendeur de bus is.

Wethouder Schuurman en zijn beleidsmedewerker waren dus getuige dat het ondanks de aanpassing nog niet opmaak is voor iemand in een rolstoel. Dat is wel het doel van het project om het aantal toegankelijke bushaltes in Zuidplas te vergroten. Hiervoor heeft de provincie Zuid-Holland een meerjarige subsidie voor de jaren 2019 en 2020 van € 160.000 beschikbaar gesteld.

De andere vijftien haltes worden in de loop van dit jaar aangepakt. Het gaat daarbij om de haltes Kievithof en KVT in Moordrecht (twee richtingen), de halte Rozenstraat in Zevenhuizen (twee richtingen) en de haltes Ringvaartlaan, Raadhuisplein, Begoniaveld en Zilvermos in Nieuwerkerk aan den IJssel (twee richtingen. De wethouder heeft ook de wens om in Moerkapelle een toegankelijke bushalte te realiseren. Vanuit Moerkapelle zal bekeken worden of er een verbinding kan komen met het in december 2018 geopende treinstation Zoetermeer-Lansingerland.

Wethouder Schuurman gaat in ieder geval aan de slag met wat hij ter plaatse in de praktijk heeft geconstateerd. Hij gaat ook met Joke Verdoold nog kijken naar een andere halte in Moordrecht waar het nog schort, ondanks aanpassing, aan de toegankelijkheid. Of Margriet de Lange na 35 jaar nu de bus gaat nemen werd niet bekend maar die kans zal voorlopig nog klein zijn.

Advertentie