8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

VVD grootste,Forum wint veel, verlies voor PVV, SP en CDA bij provinciale verkiezingen Zuidplas

In de voorlopige uitslag van de gemeente Zuidplas voor de provinciale verkiezingen op 20 maart in de gemeente Zuidplas is de VVD de grootste partij gebleven. De liberalen wisten met 127 stemmen nieuwkomer Forum voor Democratie voor te blijven. Deze partij mag wel de winnaar in Zuidplas genoemd worden met 17,3 % van de stemmen. Ook de ChristenUnie (2,2%) en Groen Links(3,0%) hebben winst behaald met deze verkiezingen.

De grote verliezer in Zuidplas is de PVV die qua stemmen meer dan gehalveerd is. Veel van deze stemmen zullen naar het Forum voor Democratie zijn gegaan. Ook de SP is gehalveerd in hun stemmen. Veel linkse stemmers zullen de switch naar Groen Links hebben gemaakt, proteststemmers zullen naar Forum voor Democratie zijn gegaan.

De derde grote verliezer in Zuidplas is het CDA, die vorig jaar met de gemeenteraad een grote winst wisten te behalen. De christendemocraten in Zuidplas moesten een derde van hun stemmen inleveren. D’66 mocht ook een derde van hun stemmen inleveren maar verloren minder dan bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Zuidplas.

De opkomst in de gemeente Zuidplas was 60%, ruim 7,4% hoger dan in 2015. Dit jaar was er ook weer een mobiel stembureau en een Drive In stembureau op de gemeentewerf in Zevenhuizen. Op vrijdag 22 maart wordt de uitslag definitief gemaakt tijdens een zitting van het hoofdstembureau in het gemeentehuis. Van de verkiezingen van het waterschap zijn nog geen uitslagen bekend.

Advertentie