BannerGrondVoorEenHond

8.5 C
New York
zaterdag 15 augustus 2020

BannerGrondVoorEenHond

Forum voor Democratie grootste in Moordrecht en Zevenhuizen, SGP grootste in Moerkapelle

Tijdens de verkiezingen van 20 maart voor de Provinciale Staten is nieuwkomer Forum voor Democratie de grootste partij geworden in de dorpen Zevenhuizen en Moordrecht. In Nieuwerkerk, het mobiele stembureau en Oud Verlaat bleef de VVD de grootste en traditioneel werd de SGP de grootste partij in Moerkapelle. In dit dorp werd het Forum wel de derde partij na de Christenunie en voor de VVD.

Van de vier Zuidplas kandiddaten stond alleen Witte van de Christenunie op een verkiesbare plek. Drie partijen hadden er voor gekozen om (oud) lokale politici op de lijst te zetten om zo stemmen te trekken. Uit analyse blijkt dat echt te werken want bijvoorbeeld Baas van de SP trok ruim 1 van de 5 stemmers op deze partij naar zich toe. Overigens haalde lijstduwer Baudet ruim 28% van de stemmen in Zuidplas voor het Forum.

Van de 561 kandidaten bleven er 147 geheel stemloos in Zuidplas. De minste stemmen kreeg NIDA die met 28 stemmen in Zuidplas in vijf stembureau’s zonder één stem bleef. DENK en Code Oranje bleven in twee stembureaus helemaal zonder stemmen. De top 10 van stemmentrekkers in Zuidplas zijn :

Als de stemmen worden vertaald naar de lokale gemeenteraad, wat overigens niet helemaal te vergelijken is, dan zou de ChristenUnie/SGP de grootste partij zijn. Forum voor Democratie, PVV en 50PLUS zouden nieuwe partijen zijn in de gemeenteraad. De SP haalt net de kiesdrempel en het CDA zou fors kleiner worden. Deze berekening is gemaakt via de officiele restzetelverdeling en houdt geen rekening met hogere opkomst en de invloed van lokale partijen.

Gemeenteraad Zuidplas nav verkiezingen Provinciale Staten

De stemmen per dorp verdeeld :

Volg het laatste nieuws

2,293FansLike
322VolgersVolg
510VolgersVolg