8.5 C
New York
donderdag 4 juni 2020

ODMH zet drone in voor inspecties behalve voor driekwart grondgebied van gemeente Zuidplas

De omgevingsdienst Midden Holland ODMH heeft aangekondigd om meer inspecties uit te gaan voeren door professioneel met drones te gaan werken. De omgevingsdienst doet diverse taken voor de gemeente Zuidplas zoals bouw en woningtoezicht en milieu handhaving. Op dit moment vliegt de ODMH vier keer per jaar met een vliegtuig over de regio. Hierbij wordt gekeken of er situaties zijn die niet voldoen aan de milieu- of bouwregelgeving. Vanaf april wordt deze mogelijkheid uitgebreid door het gebruik van een drone. Deze wordt bijvoorbeeld ingezet voor de controle van grondverzet, slootdempingen en illegale bebouwing in het buitengebied van de gemeente.

De ODMH moet als overheid voldoen aan strenge regels om de drone beroepsmatig in te kunnen zetten. Acht medewerkers van de ODMH zijn opgeleid en gecertificeerd, de drone is ingeschreven in het luchtvaartregister, een verzekering is afgesloten en toestemming is verkregen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook de privacywetgeving speelt een grote rol in het gebruik van de drone. De regels om beroepsmatig met een drone te vliegen zijn strenger dan de regels voor de recreant. Zo mag een recreant tot 100 meter hoogte vliegen en de ODMH niet hoger dan 50 meter.

Navraag door Gouwe IJssel Nieuws bij de ODMH via de gemeente leverde een ander beeld op dan in eerste instantie in het persbericht stond. Een groot deel van het grondgebied van de gemeente Zuidplas is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu tot een zogenaamde No-Fly zone uitgeroepen. Hiermee wil het ministerie voorkomen dat drones, zakelijk en hobbygebruik, de vliegbewegingen van Rotterdam The Hague Airport hinderen. De ODMH heeft aangegeven dat ook zij niet mogen vliegen in de No Fly Zones als op onderstaande kaart.


Volg het laatste nieuws

2,239FansLike
322VolgersVolg
480VolgersVolg