8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Verplaatsing van Indiëmonument naar nieuw in te richten “herdenkingsplein” gestart

De Gemeente Zuidplas is gestart met het verplaatsten van het Indiëmonument  naar het nieuwe herdenkingsplein, Hiermee wordt er één centrale plek gemaakt waarbij ook nog maar op 1 dag een herdenking gehouden zal worden tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei. Van 1999 tot en met 2018 vond in Nieuwerkerk aan den IJssel ieder jaar op 14 augustus de lokale Indiëherdenking plaats. In de afgelopen jaren nam de opkomst tijdens deze herdenking steeds meer af

In december 2018 heeft het college dit besluit genomen. Het ontwerp voor het herdenkingsplein is besproken met Stichting Evenement, DKV, Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel (HVN) en een spreker namens de naoorlogse generaties van Indiëgangers. Allen hebben ingestemd en daarna heeft het college het ontwerp goedgekeurd en is de officiële vergunningsaanvraag in werking gesteld.  

De werkzaamheden voor het herdenkingsplein zijn op maandag 1 april gestart rondom het oorlogsmonument aan de Kerklaan in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het gebied wordt opnieuw ingericht tot een waardig herdenkingsplein. Het nieuwe plein biedt naast de herdenkingsnaald voortaan ook plek aan het Indiëmonument. Daarnaast komt er nieuwe beplanting en wordt het herdenkingsplein beter toegerust voor ceremonies. De werkzaamheden nemen zo’n drie weken in beslag en zijn op tijd klaar voor de Dodenherdenking op 4 mei.

In de nieuwsbrief van april van de Historische Vereniging Nieuwerkerk is te lezen dat er een plan is om de namen van de drie weggevoerde Joodse Nieuwerkerkers in het zandsteen te noemen. Dit zou dan op de herdenkingsnaald komen na 1945. Dit plan is op advies van de secretaris van de HVN, Adri den Boer. In Moordrecht is hiervoor in 1988 een apart monument voor opgericht.

Advertentie