8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Zevenhuizen herdenkt de overval op het jachthuis in 1945

In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland op 29 april 1945 was het jachthuis Jolly Duck bij het Koornmolengat in Zevenhuizen het toneel van een schietpartij. Een eenheid van de Duitse Wehrmacht deed een inval in het jachthuis. Op dat moment zaten in het Jachthuis meerdere leden van het Zoetermeerse verzet en diverse ondergedoken vliegeniers die neergestort waren bij Rotterdam en één bij Zoeterwoude. Die laatste Amerikaanse vliegenier, John McCormick, had zich al eerder bij het verzet aangesloten toen hij uit de weilanden van Zoeterwoude ontsnapte.

McCormick komt samen met Wachtmeester van Rij om door de Duitse kogels. Enkelen raakte gewond en de meeste werden gevangen genomen na een vuurgevecht van twee uur. Op 5 mei werden ook de verzetsmensen Jan Hoorn en Cornelis van Eerden alsnog door de Duitsers doodgeschoten. Ondanks diverse websites en boeken van o.a. Bram Veerman is het een vaak nog onbekende geschiedenis die door de herdenking in leven wordt gehouden.,

Elk jaar wordt er een herdenkingsbijeenkomst gehouden bij het Jachthuis Jolly Duck waar een monument is. Deze herdenking wordt dan bijgewoond door onder andere leden van de stichting John McCormick Foundation, genodigden, bewoners uit Zevenhuizen en leden van de Zevenhuizensche IJsclub.

Deze laatste vereniging draagt met haar vrijwilligers zorg voor het onderhoud van het monument dat er ook in 2019 nog steeds erg goed verzorgd bij staat. Tijdens de afgelopen herdenking waren er ook diverse Amerikaanse legervoertuigen weer aanwezig en zijn er kransen gelegd en was er een moment van stilte. Helaas werd de bijeenkomst verstoord door enkele wielrenners die respectloos dwars door de plechtigheid voorlangs de genodigden door het gras heen reden.

Foto’s : Jolanda Bakker

Advertentie