8.5 C
New York
woensdag 8 mei 2024

Dodenherdenking in de vier dorpen van Zuidplas

In alle vier dorpen van de gemeente Zuidplas was er op 4 mei de traditionele dodenherdenking. Het jaarthema van de Nationale Dodenherdenking is dit jaar: ‘In vrijheid kiezen’. Met dit thema sluit het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht in Nederland. De burgemeester en de wethouder hebben dit ook meegenomen in hun toespraken.

In de toespraak ging men vooral in over hoe de democratie in Nederland en en in de gemeenten snel verdween tijdens de Duitse bezetting. In de zomer van 1941 waren de laatste vergaderingen van de democratische gemeenteraden in Zuidplas. Maar ook de manier van leven in vrijheid werd in de toespraak, hier te downloaden, aangehaald. Nog steeds leven 13 regeringen in ballingschap, zoals Nederland dat moest doen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In Nieuwerkerk aan den IJssel hield burgemeester Stoop zijn toespraak bij het nieuwe monument aan de Kerklaan. Honderden dorpsgenoten waren hier bij aanwezig. Bij het verplaatste Indië-monument werd een krans gelegd door wethouder De Haas. Jasmine Alteren hield namens stichting Welzijn Zuidplas een toespraak.

Jasmine Alteren draagt haar eigen gedicht voor (foto: Marije Dirksen)

Je zou maar mogen gaan waar je wil, zoals vandaag de dag.
Je zou maar mogen zeggen wat je wil,zoals vandaag de dag.
Je zou maar mogen staan waar je wil, zoals vandaag de dag.
Je zou maar mogen schreeuwen, lopen, wonen, spreken, volgen, luisteren, geloven en houden van, zoals vandaag de dag.
Iets wat in 1943 niet mag, in tegenstelling tot vandaag de dag.
Want vandaag de dag herinneren we elk individu dat toen niet deed wat men wilde. 
Elk individu dat vocht voor zijn of haar vaderland.
Elk individu dat verliefd liep met hetzelfde geslacht, maar niet hand in hand.
Elk individu dat leed in een vreselijke medische stand.
Elk individu dat onder schot lag op het strand.
Vandaag mag ik als meisje, mijn vriendin een kus geven. Dat ik met haar zou mogen trouwen, een gezin met haar zou mogen bouwen. 
Vandaag mag ik als persoon, geloven in welk geloof dan ook. Dat ik mag bidden tot wat ik wil, sprekend of compleet stil.
Vandaag mag ik als dochter kiezen wanneer ik aan mijn relatie begin. Dat ik zo liefdevol mag zijn als ik kan, tot elke vrouw of man.
Had men toen maar de vrijheid zoals vandaag de dag.

In Zevenhuizen was traditioneel een herdenkingsdienst vooraf aan de herdenking in de Hervormde Kerk in de Dorpsstraat. De mannen van Shantykoor Het Kraaiennest brachten twee nummers in een andere stijl tijdens deze dienst. Hier hield dorpswethouder Jan Verbeek zijn toespraak bij het monument in de Dorpsstraat. Iris Visser, Nora El Hamdaoui en Eline Zuidema van ‘t Reigerbos droegen een gedicht voor.

We leven in een vrij land, mogen over van alles een eigen mening hebben en bepalen zélf wat goed voor ons is. Maar… onze keuzes staan niet los van de wereld waarin we leven. De vrijheden van de één kunnen de onvrijheden van de ander betekenen.

Toespraak dodenherdenking

In Moordrecht hield dorpswethouder Jan Willem Schuurman een toespraak, Ria Kuipers hield een declamatie en namens basisschool Ixieje droeg Hannah Vroegop een gedicht voor. Om 21:00 uur startte Theater voor Iedereen een uitvoering van het toneelstuk “Twee jongens onder het luik” over de heldendaad van het dominees echtpaar Kalkman in de Tweede Wereldoorlog in Moordrecht.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, inclusief Ria Andrea, boom, bloem, plant en buiten
Declamatie door Ria Kuipers (foto: Eelco Slingerland)
Twee jongens onder het luik (foto: Eelco Slingerland)
Gedicht door Hannah Vroegop van basisschool Ixieje (Filmpje: Joke Vroegop)

In Moerkapelle werd de toespraak verzorgd door dorpswethouder Jan Hordijk. Hij legde samen met de kinderburgemeester Marlou Opschoor een krans bij het monument aan de Raadhuisplein. Ook de oranjevereniging in Moerkapelle legde een krans neer. De leerlingen van de Keijzerschool en van de Rehobothschool droegen gedichten voor, net als kinderburgemeester Opschoor. (Foto’s en geluidsopname: Jacolien Rog)

Gedicht voorgedragen door kinderen van de Keijzerschool en de Rehobothschool
Advertentie