8.5 C
New York
vrijdag 29 mei 2020

Heftige terrorisme oefening in Comenius College Nieuwerkerk

Woensdagavond 15 mei is een heftige terrorisme-oefening gaande in het Comenius College in Nieuwerkerk aan den IJssel. Bij de oefening zijn meerdere hulpdiensten betrokken waaronder de politie en brandweer.

Tientallen medewerkers van politie en partners en de gemeentelijke crisisorganisatie oefenen in het multidisciplinair samenwerken. Tijdens de oefening ervaren zij hoe het is om te communiceren in crisissituaties, bouwen ze ervaring en zelfvertrouwen op. Tijdens de oefening wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie om de verschillende scenario’s zo realistisch mogelijk te maken.

Aan de oefening werken, naast de hulpdiensten, ook een flink aantal figuranten mee waaronder een aantal mensen geschminkt als slachtoffer. Er is door de organisatie van de oefening ervoor gekozen om vooraf geen ruchtbaarheid te geven aan de oefening zodat deze zo realistisch mogelijk verloopt. Wel zijn omwonenden vooraf door de gemeente geïnformeerd over de oefening. Ook de leerlingen van het Comenius College zijn door de school vooraf geïnformeerd over de oefening.

De gemeente Zuidplas liet eerder in een bericht aan de media over de oefening weten dat er op dit moment geen concrete dreiging is. “De kans op een aanslag in Nederland is nog steeds reëel. Gebeurtenissen in het buitenland hebben laten zien dat we niet alles kunnen voorkomen, maar we kunnen ons wel zo goed mogelijk voorbereiden. De politie bereidt zich daarom, samen met andere hulpdiensten, voor om snel en daadkrachtig te kunnen handelen als er daadwerkelijk een aanslag plaatsvindt in Nederland. Onze medewerkers worden getraind op de inzet bij en na een aanslag.” aldus de gemeente.

De oefening is voor een klein gedeelte ook van buitenaf te zien voor het publiek; het merendeel van de oefeningen speelden zich begin van de avond in het schoolgebouw aan het Fresiaveld plaats. Binnen mocht Gouwe IJssel Nieuws – in tegenstelling tot andere media –  helaas niet bij aanwezig zijn van de organisatie. Volgens één van de politiemedewerkers, die betrokken is bij de coördinatie van de oefening, zou dit in overleg met de organisatie en de gemeente Zuidplas besloten zijn. De gemeente laat weten dat dit volgens haar niet klopt en dat de gemeente hierover niets heeft afgesproken. Daarnaast benadrukt de gemeente dat de politie de leiding heeft over deze oefening. De grootschalige oefening duurt tot ongeveer 21:00 uur.


Volg het laatste nieuws

2,231FansLike
322VolgersVolg
480VolgersVolg