8.5 C
New York
donderdag 4 maart 2021

Groenblauwe alliantie Rottemerengebied opgericht voor natuurbehoud

De Stichting Rotte-Verband, de Belangengroep Oud-Verlaat, de Stichting Natuurpolders, Natuur- en Vogelwacht Rotta, het Platform Eendragtspolder en een aantal betrokken bewoners hebben op 1 mei 2019 de Alliantie GroenBlauwe Rotte opgericht. De Alliantie streeft naar volwaardige natuurontwikkeling, natuurbescherming en natuurbeheer, behoud van landschapsschoon en cultuurhistorie in het Rottemerengebied.

Aanleiding is het in maart/ april jongstleden vaststellen door de gemeenteraden van Rotterdam, Lansingerland en Zuidplas van de door het Recreatieschap Rottemeren vervaardigde kadernotitie met de titel: “Ruimte voor een groenblauwe toekomst, kader en koers voor recreatief landschapspark Rottemeren”.

Recreatievoorzieningen en -activiteiten dienen echter te passen in het karakter van de verschillende deelgebieden.

Groenblauwe alliantie Rottemerengebied

Hierin wordt helaas vooral gefocust op het recreatieve belang, zonder dat de samenhang met natuur, landschap en cultuurhistorie voldoende wordt geborgd. Recreatievoorzieningen en -activiteiten dienen echter te passen in het karakter van de verschillende deelgebieden. De ontwikkeling van deze voorzieningen en de organisatie van recreatie-activiteiten kunnen alleen, als de groenblauwe, kwetsbare waarden van de natuur, het landschapsschoon en de cultuurhistorie voluit worden gerespecteerd.

De in de Alliantie verenigde organisaties blijven hun achterban zelfstandig vertegenwoordigen in de diverse lokale en politieke gremia en op sociale media. Indien nodig zullen zij hun krachten bundelen en individuele of gezamenlijke groenblauwe initiatieven ondersteunen. Bovendien zal de Alliantie gezamenlijk met argumenten en daden ageren tegen initiatieven die schade toebrengen aan de kernwaarden op het gebied van natuur, met zijn flora en fauna, rust, landschap en cultuurhistorie, die juist moeten worden beschermd. De alliantie heeft ook een website.

In de gemeenteraad van Zuidplas werd er een motie aangenomen waarbij de gemeente werd opgeroepen om Culinesse, een groot muziek- en culinairfestival, te gaan organiseren in de Eendragtspolder. Deze motie werd gesteund door de CDA, VVD en PvdA/GroenLinks. In diezelfde vergadering werd een motie voor natuurbehoud verworpen en stemde alleen SP en NEZ voor.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg