8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

Zuidplas Sportweekeinde : TCN raakt titel kwijt – Barracuda tweede in Bückeburg

Meerdere competities zijn al in een zomerstop maar we blijven aandacht geven aan de sporten die nog doorlopen. Uw sportnieuws mag naar sport@gouweijsselnieuws.nl .

Tennis – Geen nieuwe titel voor TCN

Zaterdag werden de heren van TC Nieuwerkerk in de halve finale van de play-offs met 0-4 uitgeschakeld door de latere landskampioen Lewabo uit Beneden Leeuwen. Als regerend landskampioen mocht TC Nieuwerkerk, in samenwerking met de KNLTB, de play-offs organiseren. Met man en macht werd de week ervoor gezorgd dat een mooi evenement kon plaatsvinden. Vrijdagavond lag alles er prachtig bij, maar zaterdagochtend stond alles blank door de regen en moest de geplande clinic voor 60 kinderen door oud-international Jacco Eltingh afgelast worden. Rond het middaguur werd het droog en na een mooie opening konden de wedstrijden volgens planning beginnen. Loting bepaalde dat TC Nieuwerkerk de halve finale tegen Lewabo speelde. De andere halve finale ging tussen LTC Spijkenisse en Suthwalda uit Zuidwolde.


TC Nieuwerkerk, geplaagd door blessures en op het nippertje geplaatst, kon het tegen Lewabo niet bolwerken. Verrassend was dat David Cup speler Thiemo de Bakker de vierde single moest spelen en daarmee tegen Jeroen Camfferman uitkwam. Camfferman gaf knap tegenstand maar het niveauverschil was te groot (4-6 2-6). De met een armblessure tobbende Stephan Fransen dacht fit te zijn voor vandaag, maar dat bleek een misser. Tegen Justin Eleveld had hij geen schijn van kans (0-6 0-6). In eerdere ontmoetingen wist Guy den Heijer de Belg Stefan Wauters nog wel eens te kloppen, maar dat was vandaag niet het geval (5-7 2-6). Ook bijzonder was dat de 18-jarige Jelle de Jong voor Lewabo als kopman fungeerde tegen Bart van den Berg. Dit was een mooie partij, die met verrassend volwassen spel door het jeugdige talent van Lewabo werd gewonnen (3-6 4-6). Bij een tussenstand van 0-4 werd uit de singles, werden de dubbels niet meer gespeeld omdat de achterstand niet meer ingehaald kon worden.

De andere halve finale was LTC Spijkenisse tegen Suthwalda. Voor Spijkenisse won Thorsten Sollie zijn single en kwam Jannick Lupescu in een tie-break tegen Boy Westerhof nog dicht bij een derde set, maar verloor deze uiteindelijk. Suthwalda kwam daarmee met 3-1 uit de singles. Na een gelijkspel uit de dubbels ging Suthwalda door naar de finale. Op zondag, onder het oog van veel supporters op de volgepakte tribunes, waren mooie partijen van hoog niveau te zien. Na de enkelspelen was de stand 3-1 in het voordeel van de Lewabo. In de dubbels was Lewabo uiteindelijk ook sterker, eindstand 5-1.

Zwemsport – tweede in Bückeburg

Een vijftigtal zwemmers hebben dit weekend de tweede plek veroverd in het puntenklassement tijdens een internationale zwemwedstrijd in Duitsland. In totaal waren er ruim vijfhonderd zwemmers uit onder andere Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Vrijdag rond het middaguur reisde de zwemmers gezamenlijk met een bus naar onze zusterstad Bückeburg te Duitsland. Vroeg in de avond arriveerde de bus op plaats van bestemming en iedereen kon direct de koffer uitpakken, het tentenkamp was door een vijftal vrijwilligers (die vroeg in de ochtend al waren vertrokken) al opgezet. Iedereen vroeg in de slaapzak want zaterdag ochtend vroeg in de veren voor ontbijt en inzwemmen om 7:30.

Aan het einde van de eerste dag stond de medaille spiegel voor de Barracuda op 14x goud, 23x zilver en 12x brons en in het puntenklassement een tweede plek. Vanwege het 40-jarige jubileum van dit evenement was er ’s avonds een laser- en vuurwerkshow waar we met z’n allen naar hebben gekeken. Ook zondag vroeg het bed uit want het inzwemmen staat wederom op 7:30 gepland. Het aantal medailles wordt nog verhoogd met 5x goud, 5x zilver en 11x brons. Voor het puntenklassement was de delegatie uit Berlijn (SG NeuKoln) een maatje te groot voor Barracuda dus een overtuigende tweede plek was het hoogst haalbare en op aandringen van hoofdtrainer Rolloos   namen de allerkleinste zwemmers de trofee in ontvangst.

Turnsport – Open Bredase kampioenschap

Tijdens de 26ste Open Bredase Turnkampioenschap (OBTK) hebben twee turnsters van NGV, Annika Mooijman en Tess Ten Berge, de eerste plaats behaald op de meerkamp. Sportcentrum de Scharen in Breda was afgelopen Pinksterweekend het toneel voor het OBTK 2019. Annika Mooijman en Anne Korthagen mochten zondag voor NGV als eerste aan de bak in de categorie Junior D. Na een wat gespannen start op de brug en een val voor beide turnsters bij het onderdeel balk, revancheerde zij zich met mooie oefeningen op de vloer en bij de sprong. Annika wist met een punten totaal van 41,950 het kampioenschap veilig te stellen met slechts 0,05 punten voorsprong op de nummer 2. Anne behaalde uiteindelijk een verdienstelijke 4de plaats.

Britt van Tuinen en Jet Noomen  behaalde later op de dag bij de categorie Jeugd 2E een 7de en een 8steplek. Op maandag ochtend behaalde Lize Schenkel voor NGV een prachtige 3de plek bij de categorie Instap N3. In dezelfde categorie werd Esmee Wieske 8ste. Aan het eind van de ochtend wist Tess ten Berge de goede prestaties van NGV voort te zetten door wederom een kampioenschap binnen te slepen. Dit keer in de categorie Pupil 1 N3.  Dane Boer werd in deze categorie 7de.

Als laatste kwamen Fabienne Broeder, Evi Schenkel en Danique van Dijk in de categorie Pupil 2 N3 in actie. Fabienne sloot het toernooi af met een verdiende 3de plek terwijl Evi en Danique een nette 5de en 7de plek behaalde.

Judo – Budomarathon

Zaterdag werd voor de 3e maal door de District Budo Activiteiten Commissie in ZH de budomarathon georganiseerd. Tijdens de 5 uur durende marathon kregen de deelnemers 5 verschillende workshops.De budomarathon werd geopend door Judo Bond Directeur Huub Stammers, die in zijn toespraak Niels van Buuren als vertegenwoordiger van Judo2inspire uitnodigde aan alle aanwezige kort uit te leggen waar Judo2inspire voor staat. Hierna nodigde Huub iedereen uit vooral een gokje te wagen om het gewicht van de taart te raden. Waarna hij zelf het goede voorbeeld gaf. Met een slag op de gong kon het eerste uur van start met Barziliaans Jiujitsu. Dit werd gegeven door Sebastiaan Fransen van VELO Ryu Ha, Hierna volgde Tang soo do door Leonart van Kongzhi. Het middelste uur werd opgevuld door Henk Verberne van Yu-Sin-Kwon met Hapkido en hierna volgde Patrick Schuilenburg van Aikibudo Ver. Bushidojo met Aikido. Het laatste uur werd op gevuld door een judo topper. Omdat het opgehaalde sponsorgeld ten goede kwam aan Judo2inspire werd door hen de laatste docent geregeld. Dex Elmont mocht het laatste uurtje verzorgen. Wel werd er even een vragenrondje ingelast want sommige kinderen wilde wel het e.e.a. van Dex weten zoals hoeveel prijzen heeft u, wat is u favoriete worp. En toen klonk voor het laatst de gong en was de prestatie ten einde. Restte het de organisatie nog het opgehaalde bedrag bekend te maken, maar voor dit gebeurde waren en nog 3 prijswinnaars. Ten eerste de deelneemster die het meeste sponsorgeld had opgehaald: en dat was onze Yasmine ten Hoor. De tweede prijs was voor de deelneemster die de meeste sponsoren had verzameld en ook deze prijs viel in onze club want dat was Lobke van der Kleij. De derde prijs was voor de winnaar die het juiste gewicht had geraden van de judotaart. Die prijs viel buiten onze club maar was wel gemaakt binnen onze club door Linda Roctus . Linda super mooi gemaakt. Ja en toen was er nog maar een vraag…..hoeveel was erop gehaald. De voorzitter van het district Zuid-Holland Peter van Harmelen maakte dit bekend en overhandigde de cheque van € 1.014,55 aan Dex Elmond die vandaag als ambassadeur Judo2inspre vertegenwoordigde. Vermoeid maar met een voldaan gevoel zijn alle Geisha deelnemers weer naar huis gegaan en van eentje weten we dat hij in de auto zijn ogen niet meer open kon houden.

Turnsport – WeCycle

Eén berichtje van trainer Debbie van den Bosch in de groepsapp van de selectie en in een mum van tijd waren de meeste turnsters en hun ouders gemobiliseerd. Door mee te doen aan de actie voor We-Cycle levert NGV een bijdrage aan een toekomstbestendige wereld én maken we kans om geld in te zamelen voor onze droom : een eigen Turnhal. Garages, zolders en schuren zijn uitgekamd en turnsters opgetrommeld. Er werd gebrainstormd over een pakkende titel en slogan voor de actie en de turnsters bereidden een creatieve presentatie voor met de ingezamelde apparaten. NGV uit Nieuwerkerk aan den IJssel bestaat al sinds  1946 en heeft de ambitie om een toekomstbestendige gymnastiekvereniging te zijn. Een inclusieve vereniging waar plaats is voor jongens, meisjes, volwassen, ouderen en mensen met een beperking waarbij er zowel recreatief gegymd en op topniveau geturnd wordt. In samenwerking met de Gemeente Zuidplas, de hockey en de korfbal proberen wij daarom een nieuwe accommodatie te realiseren, waarin onze vereniging een eigen turnhal tot haar beschikking krijgt. Na 73 jaar van verspreid lesgeven in verschillende zalen zijn we echt toe aan een eigen thuishonk voor onze club. Het inrichten van een nieuwe turnhal vraagt om een flinke investering in meer eigen toestellen, een verende vloer en een blokkenbak. De oogst van de inzamelingsactie, bestaande uit onder andere een printer, twee laptops, 4 TV’s, twee desktops, een strijkbout, een senseo, een professioneel koffiezetapparaat, een elektrisch chinees fondue apparaat en een broodrooster is op zaterdagochtendochtend 8 juni onder stormachtige, maar gelukkig wel droge – omstandigheden door de turnsters op ludieke wijze aangeboden bij de milieustraat. “Je wordt je wel bewust van de hoeveelheid afgedankte apparaten die iedereen heeft rondslingeren in huis”, zegt Francisca die de actie op touw heeft gezet, “en het is goed dat we ons realiseren dat deze spullen toch nog waarde hebben. Die sponsor-cheque van 1000 euro winnen zou geweldig zijn, maar we hebben er hoe dan ook een goed gevoel over dat we een klein beetje kunnen bijdragen aan een circulaire economie”.  

Advertentie