8.5 C
New York
woensdag 1 mei 2024

Boosheid, wantrouwen en zorgen van huurders om hoge stookkosten van Vestia

Bewoners van de “brandweerflat” aan de Prins Alexanderlaan en de Flat aan de Ingenieur Leemanstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn boos. De afrekening van de stookkosten reizen de pan uit en voor 2018 werd 35% verhoging gerekend. Dat was in 2017 en 2018 al het geval. Wie Vestia belt krijg elke keer weer een ander antwoord.

De bewoners hebben zorgen over de installatie en wantrouwen Vestia omdat in andere complexen in Nieuwerkerk er geen sprake is van deze grote stijgingen van de kosten. Ze betalen het totale bedrag van de stookkosten gedeeld door het aantal inwoners. Vestia gaat wel kijken waarom het zo hoog is maar gaat vooralsnog vanuit dat het klopt : “De stookkosten zijn verhoogd, omdat het energieverbruik is toegenomen. Het is niet bekend waarom het energieverbruik is toegenomen. We maken jaarlijks foto’s van de meterstanden. Deze meterstanden geven wij door aan onze energieleverancier. De energieleverancier maakt daarna de jaarnota voor Vestia op. De opgenomen meterstanden staan vermeld op de jaarnota. De opgenomen meterstanden kloppen met de meterstanden die op de jaarnota staan vermeld. De factuur en de eindafrekening kloppen ook. Daarom gaan we de oorzaak onderzoeken. Het kan bijvoorbeeld komen door een technische verandering aan de flat of doordat bewoners meer zijn gaan stoken”.

Bewoner Manon noemt het een “paarse krokodilantwoord”. Meerdere bewoners geven aan dat de installatie al lang had moeten vervangen worden maar dat er geen onderhoud wordt gedaan door de financiele problemen van Vestia. De bewoners hebben via een brief inmiddels inzage in de onderhoudslogboeken van de ketel gevraagd bij Breman die het onderhoud uitvoert.

paarse krokodilantwoord

Bewoner Manon over antwoord van Vestia

Wat spitten van de bewoners op internet geeft aan dat er minder vorstdagen en meer zondagen waren in 2018 dan normaal. Het weer is volgens hen dus geen graadmeter.Ter vergelijking met bijvoorbeeld stadsverwarming was het verschil tussen 2017 en 2018 slechts enkele procenten. De gasprijs is ongeveer 8% gestegen. In de flats is het verschil anders, ten opzichte van 2016 is het tarief bijna 100% gestegen.

Bewoner Jeroen is al langer bezig om dit te veranderen : “in 2018 heb ik al een toezegging gehad dat er door bemeteringsbedrijf ISTA een onderzoek en enquete onder de bewonders gestart worden naar de plaatsing van individuele warmte meters. Hiermee betaald een ieder wat hij of zij aan warmte gebruikt.Tot  op de dag van vandaag is er geen onderzoek geweest”.

Vestia lijkt hier wel aandacht aan te gaan geven. De woordvoerster laat weten aan Gouwe IJssel Nieuws : “Wij gaan de komende tijd onderzoeken of het technisch mogelijk is om individuele meters te plaatsen. Als dit mogelijk is, vragen wij de bewoners of zij – tegen een nog te bepalen vergoeding – een individuele meter willen. Als 70% van de bewoners dit wil, dan plaatsen wij de individuele meters.”

Op de vraag waarom er steeds andere antwoorden komen bij vragen van bewoners laat de woordvoerder weten dat er een brief komt voor de bewoners waardoor iedereen hetzelfde antwoord heeft.  Of de bewoners dit antwoord gaan geloven is nog maar de vraag, het vertrouwen in de verhuurder is gezakt tot een dieptepunt.

Advertentie