8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Handhaving Zuidplas steekt de handen uit de mouwen bij zorgcentrum de Meander in Nieuwerkerk aan den IJssel

Niet alleen de kinderen van de kindergemeenteraad van Zuidplas hadden woensdag 3 juli een ouderenfestival in Nieuwerkerk aan de IJssel. Ook de gehele afdeling “Handhaving” van de gemeente Zuidplas waren actief in de weer met senioren in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Ter gelegenheid van het jaarlijkse teamuitje van de BOA ’s van Zuidplas en hun achterban, werd er besloten om een ochtend vrijwilligerswerk uit te gaan voeren in Zorgcentrum De Meander. Om negen uur in de ochtend, meldde het complete team zich bij de balie van het complex, om zich na het drinken van een kop koffie, fanatiek op schoonmaakwerkzaamheden te storten. Op de verschillende afdelingen, zoals het zorghotel en de dagbestedings-afdeling, werd er gesopt en gepoetst, naar werden er ook gesprekken gevoerd met de bewoners en de vaak vaste bezoekers van het zorgcentrum.

Nadat de handhavers klaar waren met hun schoonmaaktaken, werd er een training “evacueren van niet-mobiele clienten” gegeven door de organisatie van de Meander. In geval van een calamiteit, kan het nodig zijn om patienten snel via een zogenaamde “sleepdeken”  te evacueren. Hierbij worden patienten die zelf niet uit de voeten kunnen, met matras en al uit hun bed gehaald en zo letterlijk gesleept vervoerd. Het handhavingsteam van Zuidplas mocht na een korte instructie, deze handeling met elkaar gaan uitvoeren.

Na de oefening volgde nog een leermomentje, waarbij men geblinddoekt mocht proberen de uitgang van het pand te vinden. Met de blinddoek werd de situatie nagebootst waarbij aanwezigen in een door rook gevuld pand moeten proberen weg te komen, zoals bij een brand in het complex.  Tevens werd er uitgebreid stilgestaan bij het netwerk van goed getrainde BHV-ers dat dagelijks in zorgcentrum de Meander aanwezig is om paraat te staan bij eventuele calamiteiten.

De handhavers en hun collega’s kregen na de trainingen nog een uitgebreide rondleiding door, maar vooral ook achter de schermen van de Meander, om met eigen ogen te zien hoe een zorgcentrum in de dagelijkse praktijk wordt gerund.

Advertentie