8.5 C
New York
zaterdag 11 juli 2020

Gemeenteraad komt op 15 juli met voordracht burgemeester voor Zuidplas

De gemeenteraad van Zuidplas komt op 15 juli met een voordracht voor de nieuwe burgemeester. Op die avond zal er een besloten raadsvergadering zijn waarin deze wordt vastgesteld, hierna zal er een openbare bijeenkomst zijn met de bekendmaking van de naam van de man of vrouw die de keten mag gaan dragen.

De benoeming gaat via de kroon en zal worden aangesteld door het ministerie. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen. Na het zomerreces zal dan de installatie, op 30 september, door de commissaris van de Koning Jaap Smit plaatsvinden. Dit gebeurd altijd in een openbare gemeenteraadsvergadering.

De afgelopen tijd heeft de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad met de kandidaten gesproken. De sollicitanten – 12 mannen en 3 vrouwen – variëren in de leeftijd van 38 tot 59 jaar. Onder hen heeft een aantal ervaring in het openbaar bestuur, anderen komen uit het bedrijfsleven of anderszins.

Benoemingen van burgemeesters gaan altijd achter gesloten deuren zoals omschreven in artikel 61c van de Gemeentewet. De namen van de kandidaten zijn geheim en de beraadslagingen in de gemeenteraad over de bevindingen van de vertrouwenscommissie zijn niet openbaar en er geldt eeuwigdurende geheimhouding voor de beraadslagingen.

We hebben met de vertrouwenscommissie inmiddels een goed en intensief selectie proces doorlopen

Ferry van Wijnen – voorzitter vertrouwenscommissie

Lekken vanuit de vertrouwenscommissie is strafbaar volgens het wetboek van Strafrecht. In 2016 kregen twee raadsleden uit de gemeente Stichtse Vecht een werkstraf van respectievelijk 100 en 60 uur voor het lekken uit de vertrouwenscommissie.

Met de aanbeveling voor de zomer heeft de vertrouwenscommissie haar doel qua tijdsplanning en geheimhouding gehaald. Tot nu toe is er niets bekend gemaakt en werden journalisten kregen gewoon niks te horen als het over dit onderwerp ging en kon men in alle rust werken.

De vertrouwenscommissie staat onder leiding van Ferry van Wijnen (VVD) en bevat van elke partij uit de gemeenteraad 1 lid. Wethouder Verbeek maakt als adviseur deel uit van de commissie. Ook de griffier als secretaris en de gemeentesecretaris maakten onderdeel uit van de commissie.

We hebben met de vertrouwenscommissie inmiddels een goed en intensief selectie proces doorlopen. Het is nu verder aan de gemeenteraad om hier in de besloten raad van 15 juli as een oordeel over te geven. Ik heb vertrouwen in een goede uitkomst voor Zuidplas” licht van Wijnen toe over het proces.

Volg het laatste nieuws

2,272FansLike
322VolgersVolg
500VolgersVolg