8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Hitterecord in Zuidplas verbroken; inwoners zoeken verkoeling in het water.

Op woensdag 24 juli werd het lokale hitterecord gebroken. Van de professionele meetapparatuur van weerman Leen de Koning kon in Nieuwerkerk aan den IJssel een temperatuur van 37,3 graden Celsius worden afgelezen. Reden voor de inwoners om verkoeling en vertier te zoeken in het in het water.

Zowel het strand bij Nesselande als bij Oud Verlaat was vol met badgasten. Op beide plekken was er veel toezicht van handhaving en politie op alcoholgebruik, verkoop van lachgas en wildparkeren. De overloop parkeerplaats op Oud Verlaat was dan ook flink vol, maar de wegen waren netjes vrijgelaten, waardoor hulpverleners goede doorgang hadden.

Vlakbij de officiële stranden werd er ook gezwommen in de Rotte bij Café Oud Verlaat en bij de Pekhuisbrug. De roeibaan was favoriet, hier sprongen jongeren vanaf de brug het water in, zeker als daar de fotograaf van Gouwe IJssel Nieuws een foto van wilde maken.

Het buitenbad van het Polderbad in Nieuwerkerk aan den IJssel moest door de drukte vandaag een in/uit regeling toepassen, nadat er meer dan 1200 bezoekers binnen waren. Volgens badmeester Jerry mocht er alleen iemand in als er iemand uit het zwembad ging. Volgens hem was het zelden zo druk in het zwembad, maar was alles onder controle dankzij de inzet van de vele medewerkers. Morgen is het bad alweer om 10:00 uur geopend, zoals ook de rest van de hele zomervakantie.

Na het draaien van de wind is het iets afgekoeld in Nieuwerkerk aan den IJssel, meldt het bericht van Leen de Koning op Facebook. Hij verwacht wel dat morgen het warmte record wederom wordt verbroken. Op zijn website www.leendekoning.nl is het actuele weer en de verwachting voor de aankomende dagen terug te lezen.

Het RIVM heeft een hitteplan geactiveerd voor heel Nederland en zij adviseren de volgende maatregelen:

•    Drink voldoende; 
•    Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
•    Zoek de schaduw op; 
•    Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
•    Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
•    Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
•    Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 

Advertentie