8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Weer grote vissterfte in Moordrecht door hitte maar ook door regenval

Inwoners van Moordrecht meldden de afgelopen dagen dat op meerdere locaties vissen in grote getale het loodje legden. Door de hittegolf van de laatste week bezweek een deel van het lokale visbestand terwijl de overlevende exemplaren het zichtbaar moeilijk hebben.

Exact een jaar nadat de brandweer van post Moordrecht op zaterdag 28 juli 2018 met man en macht probeerde om de worstelende vissen in het Waaltje in Moordrecht te redden door vers water en daarmee zuurstof toe te voegen op de locatie, hebben de exemplaren die het vorig naar overleefd hebben het nu weer erg zwaar. Een deel van de vissen is al bezweken aan zuurstofgebrek, terwijl de rest naar lucht happend aan de oppervlakte zwemt.

Aan de vijver op de hoek van de Mr. Lallemanstraat en de Dr. A. Kuyperstraat hebben de omwonenden de afgelopen week ook de dierenambulance gebeld over de dode vissen die in de vijver dreven. Een groot deel van de overleden dieren is uit de vijver gehaald, maar ook hier vechten de overgebleven vissen voor hun leven. Volgens enkele omwonenden zouden er de afgelopen week ook werkzaamheden rond de vijver zijn uitgevoerd, wat de gezondheid van de al verzwakte vissen geen goed heeft gedaan.

Het Moordrechtse visbestand wordt op dit moment dus verder uitgedund door zuurstofgebrek in het water, mede veroorzaakt door de hittegolf van de afgelopen week. Doordat de temperatuur van het water oploopt, loopt het zuurstofgehalte tegelijkertijd terug. Dit is dus vooral het geval op locaties met weinig tot geen doorstroming in het water, zoals het Waaltje en de vijver aan de Mr. Lallemanstraat. In de Ringvaart doen zich geen problemen voor, aangezien er hier een constante aanvoer van vers, zuurstofrijk water is.

Vooral in de ochtend zijn er veel luchthappende vissen aan het oppervlakte te zien, aangezien het al zo lage zuurstofgehalte door een natuurlijk proces in de nacht nog verder terugloopt. En terwijl de meeste inwoners van Moordrecht erg blij zijn met de verfrissende regenbuien na de zinderende hitte van de afgelopen periode, kan juist de regen de overlevende vissen nu alsnog fataal worden. Met het regenwater stroomt ook het nodige stof en vervuiling het water in, met een nog grotere daling van zuurstof in het water.

Mochten inwoners van Zuidplas dode vissen aantreffen in de lokale wateren, kan men dat melden bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard op telefoonnummer 010-45 37 200. Bij relatief kleine aantallen zullen zij de Dierenambulance inschakelen om de dode dieren uit het water te verwijderen, bij grotere aantallen zullen er beroepsvissers ingezet worden. Het is in ieder geval belangrijk om een melding te maken van dode of naar zuurstof happende vissen, zodat het Hoogheemraadschap en/of de gemeente Zuidplas eventueel maatregelen kunnen treffen.

Advertentie