8.5 C
New York
maandag 6 juli 2020

Koninklijke onderscheiding voor Han Blonk uit Moordrecht

Op vrijdagavond 6 september jl. heeft de heer J.C.G. (Han) Blonk uit Moordrecht een Koninklijke onderscheiding ontvangen van burgemeester Servaas Stoop. Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst van de Geloofsgemeenschap Sint Johannes’ Onthoofding Moordrecht/Gouderak, werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitreiking vond plaats in gebouw ‘De Schakel’ aan het Oosteinde in Moordrecht. De heer Blonk bekleedde al op jonge leeftijd functies binnen de parochie Sint Johannes’ Onthoofding. Zo was hij in de jaren ‘70 initiator en medeoprichter van een jeugdafdeling, waarvan hij later bestuurslid werd. In de jaren ‘80 en ‘90 vervulde hij diverse functies binnen het – toen nog – Moordrechtse parochiebestuur.

De decorandus was onder meer secretaris en voorzitter. Van 1991 tot 1998 was de heer Blonk voorzitter van het bestuur van de Rooms-Katholieke Basisschool Sint Jozef in Moordrecht. In deze rol gaf hij bestuurlijk leiding aan de basisschool, met het uitbouwen van de school als extra dimensie. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan een besturenfusie en de oprichting van de Stichting Rooms-Katholiek Basisonderwijs De Groene Waarden.

Hierin vond basisschool Sint Jozef een plek, samen met verschillende andere katholieke scholen rondom Gouda. Van 1998 tot 2011 was de heer Blonk algemeen vrijwilliger van de Parochie en Geloofsgemeenschap Sint Johannes’ Onthoofding Moordrecht. In deze functie bekleedde hij diverse rollen. Zo was hij onder andere coördinator van de lectoren, acolieten, kosters en misdienaars. Ook coördineerde hij het kerkkoor en de werkgroepen Liturgie.

Daarnaast was hij zélf lector en redacteur van het kerkblad De Kleine Johannes. Van 2011 tot juni 2019 was de heer Blonk voorzitter van de Locatieraad van de Geloofsgemeenschap Sint Johannes’ Onthoofding Moordrecht/Gouderak. Tot de belangrijkste taken van de locatieraad behoren: het aansturen van lokale activiteiten en werkgroepen, het beheer van de gebouwen, het beheer van de financiën en het vertegenwoordigen van de locatie in het parochiebestuur.

De decorandus zette bestuurlijke lijnen uit, vertegenwoordigde de geloofsgemeenschap bij diverse instanties, informeerde bestuurs- en werkgroepleden en beheerde ook het locatiesecretariaat. Sinds juli 2011 is de heer Blonk bestuurslid van de Parochie Sint Jan de Doper. Een nieuw gevormde parochie, met als vestigingsplaats Gouda en belast met de zielzorg voor Gouda en vijf omliggende gemeenten in de regio.

Als bestuurslid draagt hij zorg voor de voorbereiding en verslaglegging van de bestuursvergaderingen. De decorandus draagt de verantwoordelijkheid voor de centrale uitgaven van het pastoraat en de ontwikkeling van de pastores. Hij beoordeelt de aanvragen en bewaakt de begroting van de parochie. Verder vervult hij het portefeuillehouderschap vrijwilligers, een rol waarin hij vormen bedenkt om vrijwilligers te werven, stimuleren en ondersteunen.

Volg het laatste nieuws

2,271FansLike
322VolgersVolg
497VolgersVolg