8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Hollandsche IJssel staat centraal op Open Monumentendag

De 3 Hollandsche IJssel-gemeenten, Ouderkerk-, Krimpen- en Capelle aan den IJssel, worden al sinds een aantal jaren verbonden. Historische schepen varen tussen deze 3 waardoor bezoekers in staat zijn, op Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 14 september, vanaf circa 10:00 uur, in al deze gemeenten de monumenten te bezoeken.

Met recht dus een Historische verbinding. De eindtijden verschillen per monument, raadpleeg de folders of vraag ernaar. Om circa 9:30 uur zal wethouder Jan Verbeek de samenwerking openen bij het vertrek va de Oldtimer bus, bij steenovens klein Hitland.

Als men in staat issamen te werken met 3 gemeenten dan moet met méérdere toch ook lukken. Natuurlijk liggen er niet tientallen historische schepen, geschikt voor personen vervoer, te wachten op vrijwilligers werk op Open Monumentendag. Maar door de Libra, van rederij Mullem, in te schakelen als “veerdienst” tussen Ouderkerk aan den IJssel. de steiger bij molen Windlust en de steiger bij Gouderak, geeft men vele monumenten kansen op bezoekers uit alle gemeenten. Als dat geen samenwerken is. Openbaar vervoer maakt nog meer mogelijk. Dan is er ook nog de mogelijkheid van vervoer over water door het voet- en fietsveer tussen Ouderkerk aan den IJssel en Hitland en tussen Gouderak en Moordrecht. En over land bestaan diverse busdiensten van Arriva. Deze laatste ondersteund Open Monumentendag van harte. Dus, door de Libra als schakel in te zetten, heb je een bereik van Capelle aan den IJssel tot Gouderak.

Oldtimer bus

Om het voor de bezoekers nog aantrekkelijker te maken, maakt de organisatie ook verbindingen over land. Een Oldtimer bus zal vanaf molen Windlust op diverse tijden een rondje maken. Niet zomaar een rondje maar met haltes bij de Oudheidskamer van Nieuwerkerk aan den IJssel in boerderij Nooit Gedacht, Steenovens de Olifant, Steenovens Klein Hitland en weer molen Windlust. Op elke halte wacht u een schat aan plaatselijke historie. Dus uitstappen, genieten en, later, weer instappen naar een volgende schat. Op de molen zijn vanaf circa 12:00 uur shantykoor geluiden te horen. Ook hier blijkt de samenwerking met de IJssel-gemeenten want de thuishaven van dit shantykoor is Gouderak.

Advertentie