Open Monumentendag op Leefgoed de Olifant

In het kader van Open Monumentendag leidt gids Bart Belonje zowel op zaterdag 14 als op zondag 15 september bezoekers rond over Leefgoed de Olifant. Ze krijgen onder meer het verhaal te horen over de tijd dat er op deze plek nog ijsselsteentjes werden gebakken en hoe de voormalige steenplaats werd getransformeerd tot Leefgoed de Olifant.

Deelnemers aan de rondleiding krijgen een kijkje in de, door de gerenommeerde architect Gunnar Daan, tot monumentale villa verbouwde Steenoven De Olifant. Deze voormalige veldsteenoven, anders dan de andere honderd ovens die vroeger langs de dijken van de getijrivier stonden, werd in 1973 grondig aangepakt en veranderde in de patio van de huidige woning. De kenmerkende muren met poortjes en stookgaten zijn daarbij intact gebleven. Het woongedeelte is aan weerszijden van de oven gebouwd in de vorm van de voormalige turfschuren. 

Voorbeeld van afbeelding

De gids vertelt over hoe het er vroeger op de steenplaats aan toe ging. Hoe zwangere vrouwen, zelfs kleuters moesten zwoegen voor een karig inkomen. Hij vertelt over de transformatie tot de tijdloze villa die het nu is en het ontstaan van het concept Leefgoed de Olifant dat vanaf 2013 vorm heeft gekregen en allerlei activiteiten omvat. De inkomsten van alle activiteiten van stichting Leefgoed de Olifant zijn bedoeld voor de instandhouding van het Leefgoed met historie en de opstallen, waaronder het rijksmonument. 

De cultuurhistorische locatie werd zo een plek om samen te komen en te ontspannen in het landelijk groen. Door de culturele en culinaire activiteiten is de plaats waar vroeger werd zo gezwoegd nu een ‘Plek van Plezier’ geworden, het thema van Open Monumentendag 2019.
Gratis rondleidingen op zaterdag 14 en zondag 15 september
De gratis rondleidingen van een klein uur beginnen op het terras van Restaurant & theehuis De Dames op zaterdag om 11.30, 13.00, 14.30 en 16 uur. Op zondag om 12.30, 14.00 en 15.30 uur. De groepen zijn beperkt tot 25 personen. Om zeker te zijn dat er plaats is, kunt u zich aanmelden www.leefgoed.nl/agenda/omd-2019. U wordt ingedeeld, indien mogelijk, op de door u gewenste starttijd. Wie op goed geluk gaat, kan mee als er op dat moment nog ruimte is. Vol=vol. Parkeren is gratis, beneden aan de Groenendijk 325.

Bereikbaar door museumschepen, veerpont en oldtimerbus

Leefgoed de Olifant is onderdeel van de organisatie die er onder meer voor zorgt dat er op zaterdag vanaf 11 uur een oldtimerbus rondrijdt tussen de plekken, waar in Nieuwerkerk aan den IJssel tijdens Open Monumentendag activiteiten plaatsvinden. Deze bus stopt eveneens bij de haven van korenmolen Windlust op Kortenoord. Vanaf Kortenoord vaart die dag passagiersschip de Libra op en neer naar de havens van Gouderak (Moordrecht bereikbaar via veerpont Gouderak-Moordrecht) en Ouderkerk aan den IJssel (Leefgoed de Olifant bereikbaar via veerpont Ouderkerk-Ver-Hitland). De Ouderkerkse haven wordt op zijn beurt aangedaan door de vier museumschepen die rondjes varen via de steiger bij het Vuykpark in Capelle aan den IJssel en de haven bij korenmolen Schelvenaer in Krimpen aan den IJssel. De folders van alle activiteiten op 14 september met de vertrektijden van de schepen langs de Hollandsche IJssel kunt u downloaden via leefgoed.nl/agenda