8.5 C
New York
zaterdag 11 juli 2020

Zuidplas boven landelijk gemiddelde met vaccinaties

De gemeente Zuidplas doet het goed in het Rijksvaccinatieprogamma maar ook in Zuidplas daalt het aantal ingeënte kinderen. Dat is de boodschap uit een informatienota van wethouder Daan de Haas aan de gemeenteraad.

De Haas had deze vinger aan de pols beloofd na een eerder debat dit jaar in de gemeenteraad. Toen vroeg de fractie van de PvdA/Groenlinks bezorgd aandacht voor dit probleem maar de rest van de gemeenteraad deelde dat oordeel niet van de groene sociaaldemocraten.

Toch zijn er zorgen over de vaccinatiegraad bij het College van B&W want ook in Zuidplas is het percentage ingeënt wel gedaald, net als de landelijke trend. Vandaar dat de overheid nu met extra campagnes hier aandacht voor gaat geven. Zuidplas blijft boven het landelijk gemiddelde.

Vaccinatiemoment negenjarigen

In de regio is Zuidplas zowel bij de vaccinatiegraad als bij het percentage totaal niet ingeënt veelal aan de top van de lijstjes terug te vinden. Hierdoor komt er geen speciaal lokaal programma ” We nemen het advies van de GGD Hollands Midden over om vooralsnog bovenop de landelijke actielijnen, geen specifieke lokale interventies uit te voeren“.

Per gemeente, Cohort 2008 schoolkinderen op 10 jarige leeftijd
Per gemeente, Cohort 2008 schoolkinderen op 10 jarige leeftijd

Toch zijn 1 op de 22,7 kinderen in Zuidplas niet ingeënt tegen geen enkele ziekte. Dat lijkt veel maar in de regio is dat een relatief lage score. Opvallend is dat 1 op de 8 kinderen in Krimpen aan den IJssel niet is ingeënt op tweejarige leeftijd. De overheid hoopt door campagnes dat dit percentage minder gaan worden. In Zuidplas daalde het aantal kinderen zonder vaccinatie van 2017 naar 2018 licht .

Het College van B&W is nog niet gerust laat ze weten : “Dankzij het Rijksvaccinatieprogramma voorkomen we in Nederland epidemieën van infectieziekten zoals polio, mazelen en rodehond. Een dalende vaccinatiegraad baart zorgen omdat een verdere daling uiteindelijk de Volksgezondheid in gevaar kan brengen“.

Kopafbeelding van Arek Socha via Pixabay

Volg het laatste nieuws

2,272FansLike
322VolgersVolg
500VolgersVolg