8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Burgemeester Stoop neemt afscheid van de gemeenteraad

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 17 september 2019 heeft waarnemend burgemeester Stoop afscheid genomen als voorzitter van de gemeenteraad. Hij deed dit door de voorzittershamer officieel over te dragen aan de nestor van de raad, Aart Slobbe.

Stoop heeft voor de laatste keer de gemeenteraad voorgezeten en grapte dat het ‘normaliter’ de laatste zou zijn, tenzij de raad toch niet kan wachten. Deze keer werd het geen late avond en zo hadden loco-burgemeester Verbeek en nestor van de gemeenteraad Slobbe alle tijd om Stoop toe te spreken.

Jan Verbeek wilde hem niet zomaar laten gaan namens het college. hij roemde Servaas Stoop over zijn altijd goede voorbereiding op de collegevergaderingen. Daar zette hij letterlijk en figuurlijk de puntjes op de i met oog voor details én voor goed taalgebruik. Volgens Verbeek straalde hij daar de rust uit, luisterde goed naar eenieder en pas na bijna 9 maanden moest hij als voorzitter een keer ingrijpen bij drukke ambtenaren bij een vergadering met de term ORDER! Verbeek betreurde het dat Stoop niet in aanmerking kwam voor de plek van gedeputeerde in de provincie.

Aart Slobbe haalde het spreekwoord ‘Er is een tijd van komen en een tijd van gaan’ aan : “jij wist al op 21 januari dat je maximaal 8 tot 9 maanden er zou zijn”. Slobbe noemde het ook een unicum : “ik mag je als nestor van de raad zelfs twee keer toespreken”. Slobbe merkte op dat Stoop heel snel ingewerkt was en dat hij als burgemeester respect kreeg van hem over de manier waarop hij om was gegaan met zowel de belangen van orde en veiligheid, de commotie veroorzaakt door zijn voorganger, maar ook het wegen van de belangen van de inwoners van Moerkapelle. “Hierdoor heb je het weten voor elkaar te krijgen om bewoners en leden van de gemeenteraad weer dichter bij elkaar te krijgen”.

Slobbe memoreerde dat ooit een wethouder had geroepen dat het vanzelf 23:30 uur werd maar veel vergaderingen onder Stoop toch langer duurden. “Jij respecteerde de lokale mores van de gemeenteraad en wist de discussie scherp, maar wel constructief te houden. Nooit liep het uit de hand en nooit hoefde je in te grijpen met ORDER! Dat is een dik compliment waard!” Hij bood namens de gemeenteraad dan ook een horloge aan om tijd te bewaken maar vooral ook als aandenken aan de gemeente Zuidplas

Soms keek ik naar de kalender en ik wist het moment dat ik weer zou stoppen in Zuidplas. Maar soms dacht ik wel eens, laat die waarnemingsperiode nog maar even doorlopen

Vertrekkend waarnemend burgemeester Stoop

Stoop dankte iedereen en vond de meeste raadsvergaderingen heerlijk om te doen, maar bekende ook dat hij enkele het liefst wil vergeten. “Ik heb altijd gezegd dat ik op een rijdende trein ben gesprongen en ik wilde daarmee geen vertraging veroorzaken. Ik ging met genoegen elke week naar de collegevergaderingen”. Hij moest wel wennen hoe de raad in Zuidplas het debat deed en de manier zoals de opstelling was in het Thorbecke College. Hij gaf de raad ook een tip mee: “Vergader met elkaar op een manier waarop u het ook thuis uit kan leggen wat u gedaan heeft.”

Hij noemde het een mooie en goede periode waar hij met veel genoegen naar terug kan kijken: “Soms keek ik naar de kalender en ik wist het moment dat ik weer zou stoppen in Zuidplas. Maar soms dacht ik wel eens, laat die waarnemingsperiode nog maar even doorlopen”. Hij wenste de raad heel veel succes, sterkte en wijsheid met de komende moeilijke beslissingen die er aan gaan komen.

Aan het einde van zijn speech droeg hij formeel de voorzittershamer over aan Aart Slobbe, die als nestor van de gemeenteraad nu voorzitter is. Op 30 september is het officieel de laatste werkdag van Stoop. De raadsvergadering van die avond wordt dan voorgezeten door Slobbe.

Servaas Stoop geeft de voorzittershamer aan nestor Aart Slobbe
Advertentie