8.5 C
New York
dinsdag 23 april 2024

Han Weber geïnstalleerd als burgemeester van Zuidplas (VIDEO)

Han Weber (52) is op maandagavond geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van de gemeente Zuidplas. Dit gebeurde in een bomvolle raadszaal tijdens een buitengewone raadsvergadering. Weber komt op korte termijn in de ambtswoning in Nieuwerkerk wonen maar is nu al in functie.

Voor de officiële installatie en het afleggen van de belofte las griffier Peter van Vugt het koninklijk besluit voor. Weber is de tweede kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Zuidplas en in dit proces heeft de commissaris van de Koning, Jaap Smit, een belangrijke rol gespeeld.

Griffier Peter van Vugt leest koninklijk besluit voor

Smit roemde vooral de manier waarop Zuidplas de mensen heeft betrokken bij het proces tot de profielschets. De vertrouwenscommissie van Zuidplas was volgens hem de procedure zorgvuldig doorlopen en was er een hele fijne samenwerking. Hij vond de manier waarop de jongerenraad en de kindergemeenteraad betrokken zijn geweest een voorbeeld hoe andere gemeenten dat zouden moeten oppakken. Smit grapte hierbij ook over de sportiviteit van Weber, die 5,5 jaar samen hebben gewerkt in het college van Gedeputeerd Staten in Zuid Holland. Vanuit die rol, Smit noemde Weber een ‘posimist’, weet hij dat Zuidplas blij mag zijn met de uitdagingen die de gemeente wachten met iemand als Weber.

Commissaris van de koning Jaap Smit

Namens de regio Midden Holland heette burgemeester Cazemier van Krimpenerwaard Han Weber welkom in de regio. Cazemier roemde de samenwerking tussen Weber en de Krimpenerwaard en grapte over de stille overname van de Krimpenerwaard van Zuidplas.

Zuidplas, ik heb er ontzettend veel zin in om te starten en u te gaan ontmoeten

Burgemeester Weber

Ferry van Wijnen (VVD) was de voorzitter van de vertrouwenscommissie waar alle partijen uit de gemeenteraad een vertegenwoordiger in hadden en uiteindelijk de keuze heeft gemaakt voor Weber. Van Wijnen keek terug op een goede periode en dankte de commissie maar zeker ook de ondersteuning van de griffier, wethouder Verbeek en de ambtenaren.

Reiner Brombach, burgemeester van Bückeburg wenste Weber veel geluk toe en hoopt hem snel te mogen ontmoeten in de Duitse zusterstad van Zuidplas. Brombach is blij dat mensen kiezen voor het ambt van burgemeester zoals Weber.

Jeroen Bac mocht namens de jongerenraad ook de nieuwe burgemeester toespreken en deed dat in een vurig pleidooi voor jongeren. Hij riep Weber op om te zorgen dat jongeren niet wegtrekken maar juist te zorgen dat jongeren blijven wonen en Zuidplas niet vergrijst. Volgens hem kan dat door innovatie en duurzaamheid en denk aan bijvoorbeeld Tiny Houses of Tiny companies. Hij riep Weber op een brug te slaan naar alle generaties in Zuidplas.

Voorzitter van de jongerenraad Jeroen Bac

Vienne Zwarteveld stelde Weber gerust, de kinderburgemeester heeft inmiddels ervaring opgedaan en ze kan hem nu prima helpen! Ze wil ook graag de burgemeester rondleiden in haar dorp Zevenhuizen. Ze had ook nog een welkomspakket met producten uit Zevenhuizen voor de burgemeester meegenomen.

Kinderburgemeester Vienne Zwarteveld geeft tas met producten uit Zevenhuizen

Loco burgemeester Verbeek was serieus van toon met wel een humoristische kwinkslag en gaf diverse adviezen op basis van zijn ervaringen die hij in al die jaren inmiddels in de politiek van Zuidplas heeft opgedaan. Hierna droeg Verbeek de ambtsketen officieel over aan Weber.

Burgemeester Weber toont de ambtsketen aan zijn vrouw

Nestor Aart Slobbe van de gemeenteraad zat de vergadering voor en mocht daarom ook afsluiten. Hij sprak hier vooral de nieuwe burgemeester toe als voorzitter van de gemeenteraad, een rol die Weber volgens Slobbe als een soort oliemannetje zal moeten uitvoeren. Hij stelde Weber wel gerust dat meestal na afloop met een drankje de meeste plooien tussen de raadsleden al weer worden gladgestreken. Slobbe overhandigde hierna de voorzittershamer en vanaf dat moment mocht Weber de raad voorzitten.

Overhandiging voorzittershamer door Aart Slobbe

Na alle toespraken mocht burgemeester Weber zelf aan het woord komen. Hij staat te popelen om aan de slag te gaan liet hij de raad weten, Hij stond stil bij de diversiteit van de gemeente Zuidplas : ” Wij maken niet alleen verschil door waar wij wonen, maar ook door wat wij doen en waar wij in geloven. Zuidplas kent heel veel verschillende verenigingen en vele geloofsgemeenschappen. Ik hoop snel kennis te kunnen maken met iedereen die zich inzet voor elkaar“.

Toespraak Han Weber

Wij maken niet alleen verschil door waar wij wonen, maar ook door wat wij doen en waar wij in geloven.

Burgemeester Weber

Zuidplas, ik heb er ontzettend veel zin in om te starten en u te gaan ontmoeten. Ik zie ook uit naar de samenwerking in de regio en met de provincie om in dit drukke stukje Nederland stad, dorp en land op een verstandige en houdbare manier verder te ontwikkelen. Een voormalig burgemeester zei ooit dat een burgemeester voor wie de wereld niet verder reikt dan zijn eigen gemeente nooit iets kan betekenen voor die gemeente. Ik onderschrijf dat ten volle !” liet Weber weten. Hij dankte wel nog Servaas Stoop, die hij kon vanuit de statenperiode en de afgelopen maanden de waarnemer was in Zuidplas.

Meer foto’s van de installatie zijn hier te vinden

Advertentie