8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Lezing over Moerkapelle en Zevenhuizen in de 18e eeuw in Dorpshuis Op Moer

Op dinsdag 8 oktober is er een lezing van de Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle in Dorpshuis Op Moer in Moerkapelle. Het onderwerp is de 18e eeuw in Moerkapelle en Zevenhuizen. De deuren zijn open om 19.30 uur en de lezing start om 20.00 uur. De toegang is voor donateurs gratis en voor niet-donateurs € 5,- p.p..

Spreker is historicus Sander Wassing. Gezien de grote belangstelling voor zijn eerste lezing in Zevenhuizen doen we het nu nog een keer in Moerkapelle. Zijn lezingen zijn altijd buitengewoon boeiend!

Hoe leefden de inwoners van Zevenhuizen en Moerkapelle twee eeuwen geleden? Waar hielden zij zich in het dagelijks leven mee bezig?

Voor een antwoord kunnen we terecht bij de reisbeschrijvingen van de ‘Nederlandsche Stad- en dorpbeschrijver’ van Lieve van Ollefen (1749-1816). Hij werkte van 1793 tot 1801 aan een reeks van acht boeken met beschrijvingen van steden en dorpen in Zuid-Holland. De ligging, bijzondere gebouwen, de bezigheden van inwoners en de ontstaansgeschiedenis: het komt allemaal aan de orde. Voorafgaand aan iedere beschrijving gaat een schitterende, ovale ets gemaakt door de Amsterdamse Anna Brouwer, een vriendin van Ollefen.

Hoe volledig is het venster op de dorpen dat Ollefen ons biedt en klopt zijn informatie? Hoe kunnen we de beschrijvingen met onze kennis van nu verder aanvullen? Wie was die Lieve van Ollefen eigenlijk? Wat zien we precies op de etsen? Welke achttiende-eeuwse afbeeldingen van Zevenhuizen en Moerkapelle kennen we nog meer en wat is het verhaal hierachter? Tijdens de lezing komen deze vragen aan de orde en waant u zich in achttiende-eeuws Zevenhuizen en Moerkapelle

Advertentie