8.5 C
New York
maandag 8 maart 2021

Woudaap maakt Rottemeren en Zevenhuizerplas tot belangrijk vogelgebied

Een kleine populatie van de Ixobrychus minutus of te wel de Woudaap heeft het gebied rond de Rottemeren en de Zevenhuizerplas tot een belangrijk vogelgebied gemaakt.

De vogelbescherming en Sovon (Vogelonderzoek Nederland) hebben dit gebied samen met 39 andere als nieuw “Important Bird Areas” (belangrijk vogelgebied) benoemd. Dit is terug te lezen in het rapport “Important Bird Areas in the Netherlands 2019. De vorige indeling van de belangrijke vogelgebieden was al 20 jaar oud en was volgens het rapport aan vernieuwing toe.

Mannetjes Woudaap

Volgens het rapport is de Woudaap een soort waarvan de habitat door de vogelrichtlijn van de Europese Unie beschermd moeten worden. In de rode lijst voor Nederland, onderdeel van de vogelrichtlijn, wordt de Woudaap als ‘ernstig bedreigd’ gezien. De laatste 10 jaar wordt er nog steeds een afname van deze kleinste reigersoort van de Lage Landen waargenomen. Volgens Sovon is de broedpopulatie tussen de 20 en 40 in Nederland.

Gouwe IJssel Nieuws vroeg bewogen vogelfotograaf Rob Belterman om een reactie op dit rapport : “Ik ben blij met de classificatie van belangrijk broedgebied. Niet alleen voor de Woudaap maar ook voor veel andere soorten die in dit gebied leven en hun jongen grootbrengen. Een goede reden om dit gebied op de juiste manier te beheren. Een deel van het gebied is dit voorjaar al afgesloten door Staatsbosbeheer. Een goede samenwerking met Natuur- en Vogelwacht Rotta is erg belangrijk voor het behoud van dit “Important Bird Area” aldus de leverancier van deze mooie foto’s bij dit artikel.

Foto’s : Rob Belterman

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg