-1.6 C
New York
vrijdag 28 februari 2020

Peinzen, dubben en toch verbeteren bij Dictee in raadszaal

Zo stil als bij het Groot Dictee is de gemeenteraadszaal nog nooit geweest. Alleen de stem van Gerdi Verbeet, die het dictee via NPO Radio 1 kraakhelder voorlas, klonk uit de speakers. In de raadszetels zaten 15 kandidaten aandachtig te luisteren naar de zinnen die voorgelezen werden.

Bibliotheek de Groene Venen was erg blij dat ze de gemeenteraadszaal van Zuidplas mocht gebruiken en dat bleek een ideale locatie te zijn. De deelnemers bedenken ondertussen of er nu wel of geen koppelteken tussen de woorden moeten worden neergezet.

Achter hun kijkt de jury streng in het rond, afkijken is natuurlijk verboden. De kandidaten luisteren nog een keer, zei Verbeet nu echt gejeremieer ? De voorzitter van de jury, Wethouder Verbeek, kijkt ook even op bij het woord en is blij dat hij mag nakijken.

Deelnemers in de raadszaal

Zijn college Jan Willem Schuurman is wel de uitdaging aangegaan en had na sommige zinnen een lam handje zoals hij het noemde : “het is vooral hard schrijven maar het is wel erg leuk om mee te doen”. Oud collega van Schuurman, Joke Vroegop had vooral moeten denken over de streepjes op de goede plek.

Nadat alle pennen zijn neergelegd en de dictee’s zijn ingeleverd gaat de jury naar de nakijkkamer en elk dictee wordt tweemaal nagekeken. Bij twijfel kijkt soms een derde of vierde persoon ook nog mee. De deelnemers blazen uit met koffie of thee en zien op het scherm hoe het had moeten gaan. Soms hoor je een verbazing maar vaak een lach.

Jury druk aan het nakijken

Dan is het de eer aan Verbeek om bekend te maken wie in Zuidplas heeft gewonnen. Als tweede zijn gezamenlijk wethouder Schuurman en de 14 jarige Tamar Elferink gewonden met elk 9 fouten. Tamar besloot de dag ervoor om met haar tante mee te gaan en deel te nemen. Winnaar met slechts 6 fouten was Dian van Gelder. Ze doet vaker mee aan dictee wedstrijden maar overdag werkt ze als accountant vooral met cijfers.

Winnaar van Gelder met juryvoorzitter Verbeek

Ondertussen was er nog wel een beetje stress, want Bibliotheek de Groene Venen had een prijs voor de beste bibliotheek in haar werkgebied. In eerste instantie dacht men dat Zuidplas alleen 6 fout had en Waddinxveen 7 en Bodegraven-Reeuwijk 14. Uiteindelijk bleek Waddinxveen tevens 6 fouten bij de winnaar te hebben en kregen zij ook een beker van de Bibliotheek.

Volg het laatste nieuws

2,155FansLike
272VolgersVolg
420VolgersVolg