8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Stijging afvalstoffenheffing 7 euro minder maar zorgen blijven over lasten bij VVD

Raadslid Karreman van de VVD heeft vragen gesteld over de scheiding van afval. Hij is al een tijd bezig met bijvoorbeeld luierafval en GFT uit de restafval. Tijdens de behandeling van de begroting diende hij, ChristenUnie/SGP, CDA, D66, SP en PvdA/Groenlinks een amendement in over de kwijtschelding van afvalstoffenheffing. Deze wordt nu nog uit de gesloten pot van de afvalstoffenheffing gehaald maar hoort volgens de partijen uit het werk & inkomenbudget te komen. Hierdoor zal de verhoging van afvalstoffenheffing ongeveer 7 euro minder worden.

Karreman zet zich in voor afvalscheiding maar wil dat de doelstelling niet altijd via de portemonnee van de inwoners gaat : “Het college komt met voorstellen om maatregelen te nemen in het beter scheiden van afval. Bij het afvalbeleid zijn er 3 aspecten die altijd samenhangen met elkaar; duurzaamheid, dienstverlening en afvalkosten. Voorstellen voor het aanpassen van het afvalbeleid die gepaard gaan met een lastenverhoging is voor ons lastig te steunen. Wij willen voorstellen zien die een verlaging van de afvalkosten met zich meebrengt. Voor ons is de duurzaamheids doelstelling van 75 kg restafval per inwoner per jaar niet heilig“.

De afvalscheiding is vanaf 2011 in Zuidplas pas echt van de grond gekomen door het invoeren van Diftar, waarbij het uitgangspunt is dat de vervuiler betaald. Sindsdien hebben Zuidplassenaren bijna 100 kg minder restafval weggegooid. De stijging zit vooral in GFT en plastic afval. Opvallend is dat er 18,5 minder papier wordt ingezameld sinds 2011.

Ondanks zijn zorgen over de lasten ziet hij het toch positief in : “Er zijn kansen om het restafval te verlagen en tegelijkertijd de afvalkosten te laten dalen. Over 2018 bestond het restafval voor 34% uit GFT-afval. Uit de beantwoording blijkt dat de verwerkingskosten voor GFT 80 euro per ton goedkoper zijn dan restafval. Dat scheelt jaarlijks € 135K aan verwerkingskosten, wat neerkomt op potentieel ruim € 7 per huishouden lastenverlichting“.

Zuidplas is op dit moment op het gebied van afvalscheiding een van de best scheidende gemeenten in de regio. Op het gebied van het restafval thuis doet Zuidplas het het beste, echter zijn de inwoners van Zuidplas behoorlijke inleveraars van grof restafval. Van Capelle aan den IJssel zijn geen afvalcijfers bekend.

Er liggen nog wel bedreigingen op de loer door de aanstaande uitbreiding van statiegeld op kleine plastic flesjes en wellicht blikjes. Hiermee zal de opbrengst van het plastic afval voor de gemeente afnemen. Is het dan nog interessant genoeg om deze afvalstroom in stand te houden of kunnen we het plastic vanaf dat moment beter bij het restafval voegen? Zo zal de VVD blijven kijken naar het afvalbeleid. Het wordt lastig om een afvalstroom in stand te houden als het geen financieel voordeel brengt t.o.v. dezelfde afvalstroom onderbrengen in het restafval.” sluit hij zijn visie op de afvalscheiding af. Zie hieronder zijn reactie na afloop van de gemeenteraadsvergadering van 5 november.

Advertentie