8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

ODMH geeft archeologieles op de St. Jozef in Moordrecht

De Omgevings Dienst Midden Holland (ODMH) adviseert de gemeenten al lange tijd over archeologie. Dat gaat van het maken van bestemmingsplanteksten tot het beoordelen van archeologische rapporten bij omgevingsvergunning. Om de bekendheid van archeologie ook bij inwoners te vergroten werken de archeologen van de ODMH samen met de gemeenten aan tentoonstellingen en voorlichting. Deze voorlichting begint al op de basisschool.

Zo zijn onze archeologen op 7 november op bezoek geweest bij de St. Jozefschool in Moordrecht. In groep 5 hebben zij aan de hand van oude kaarten, veel vondsten en de werktuigen van de archeoloog (tandenborstel en troffel) laten zien wat het beroep van een archeoloog in houdt.

Iets mogen aanraken en van dichtbij bekijken wat super oud is, vonden de kinderen natuurlijk heel erg spannend en interessant. Bijvoorbeeld de mooie pijpenkoppen, een koeienhoorn, kaak van een hond, maar ook prehistorisch en Romeins aardewerk. Na de uitleg over de vondsten was het tijd voor een rondje vragen en die waren er heel veel:

  • Hoe weten jullie nou waar jullie moeten graven? Anders graaf je ook voor niets.
  • Wat hebben jullie aan bij het werk?
  • Hoe lang duurt het voordat je archeoloog bent, hoe kun je archeoloog worden en waar?
  • Van wie zijn de vondsten en wat doe je er eigenlijk mee als het opgegraven is?

De archeologen van de ODMH zijn van plan om vaker dit soort lessen op scholen te gaan verzorgen.

bron kopfoto ; ODMH – Voorbeeld van een archeologieles op een andere school

Advertentie