8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Belangenvereniging ‘s-Gravenweg viert 30-jarig jubileum

Op 8 november had de Belangenvereniging ’s-Gravenweg (BLV) de eer samen met haar leden haar 30-jarig jubileum te vieren onder het genot van een Borrel & Bites in restaurant Perron.

De BLV ontstond in 1989 uit zorgen om de beoogde herinrichtingsplannen voor het Hitlandgebied en de ’s-Gravenweg. Die herinrichting zou toentertijd vergaande gevolgen kunnen hebben door het deels onteigenen van particuliere bermen en sloten ten behoeve van passeerstroken / parkeerplaatsen.

Daarmee was de oprichting van de BLV ’s-Gravenweg een feit met als doel de ’s-Gravenweg te laten blijven zoals die nu is of zoals in de statuten: “De vereniging heeft ten doel het streven naar instandhouding van de ‘s-Gravenweg te Nieuwerkerk aan den IJssel als cultuurgoed en voorts het behartigen van andere gemeenschappelijke belangen van degene die aan de ‘s-Gravenweg wonen of die elders wonen doch van wie land en/of water aan de ’s-Gravenweg grenst”, in het kort ten bate van het behoud van het karakteristieke cultuurhistorische landschap, en met succes!

In de afgelopen 30 jaar heeft de BLV met hulp van vele leden die deel hebben uitgemaakt van het bestuur maar ook leden die op projectbasis hun kunde en expertise met het bestuur gedeeld hebben, zich voor vele zaken ingezet. Denk bijv. aan de intentie van de gemeente om de bebouwingscontourgrens vanuit het hart van de ’s-Gravenweg +/- 100 meter het Hitlandgebied in te verleggen wat mogelijk tot eenzelfde situatie geleid zou kunnen hebben als in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. In deze 2 gemeenten is al heel lang geen sprake meer van de mooie doorzichten en het karakteristieke landschap die hier worden gekoesterd. Een unieke karakteristieke, cultuurhistorische weg waar het heerlijk wonen en recreëren is en waar men zuinig op moet blijven!

Op dit moment is de BLV betrokken bij o.a. de beoogde Snelfietsroute tussen Gouda en Rotterdam, de herontwikkeling van het Hitlandgebied, Actieplan Geluid N219 waar wij samen met Provincie en Gemeente Zuidplas een oplossing voor de geluidsoverlast voor elkaar proberen te krijgen.

Het bestuur van de BLV is er trots op dat zij in de afgelopen jaren een goede relatie met de Gemeente heeft opgebouwd. Het contact, zeker met nieuwbouwplannen en grootscheepse veranderingen is zodanig goed, dat de BLV al in de beginfase betrokken wordt bij projecten en actief mee mag denken. Dit alles doet zij in het belang van het behoud van de karakteristieke, mooie ’s-Gravenweg, iets wat de BLV nog lang hoopt te kunnen blijven doen.

Advertentie