vrijdag 19 april 2024

Zuidplas sportweekeinde : Nieuwerkerk periode kampioen – 5 Nederlands kampioenen bij Jungshin Kwan

Afgelopen weekeinde speelde de diverse clubs in onze regio hun wedstrijden, in dit artikel een samenvatting van de prestaties. Uw stukjes kunt u mailen naar sport@gouweijsselnieuws.nl

Voetbal : Nieuwerkerk periodekampioen

In de derde klasse C deed v.v. Nieuwerkerk goede zaken, ze wisten tegen IJVV de Zwervers periode kampioen te worden, een nette prestatie van de Rood-Zwarten. Jansen zette Nieuwerkerk op 1-0 maar de Zwervers kwamen snel met 1-1 langszij. In de tweede helft maken Slob en van der Vlegel 2-1 en 3-1 waardoor de eerste periodetitel voor Nieuwerkerk is.

In de vierde klasse C had Moerkapelle een mooie start in en tegen Gouderak maar verspeelde uiteindelijk 2 punten. Van Dam en van der Salm zette Moerkapelle op 0-2. Gouderak kwam daarna op 3-2 en moest van Nieuwkoop weer gelijk maken. Hierna kwam Gouderak weer op 3-4 en kon Sluiter nog het puntje veiligstellen met 4-4.

Moordrecht en Groeneweg waren vrij

Taekwon-do : vijf Nederlands kampioen bij Jungshin Kwan

Vijf leden van Taekwon-Do club Jungshin Kwan mogen een jaar lang de titel “Nederlands Kampioen” dragen. In totaal wisten de leden van de club maar liefst 15 prijzen in de wacht te slepen.

Bij het onderdeel stijlpatronen won Judith Visser een bronzen medaille en wisten Robert van Ginhoven en Yvonne van der Eijk een tweede plaats te behalen. Bij het sparren haalden Daphne Westerduijn en Matthew van Ginhoven een derde plaats, wonnen Stef van der Eijk, Ricardo Velthuizen en Yvonne van der Eijk het zilver en vochten Judith Visser en Kyan Visser (moeder en zoon) zich naar de hoogste trede van het podium.
Naast de stijlpatronen en het sparren wordt er op het NK jaarlijks ook gestreden op de spectaculaire onderdelen springen (zo hoog mogelijk in de lucht een doelwit kunnen raken met een traptechniek) en breken (zo veel mogelijk planken doorslaan of schoppen). Ook hier blonken de leden van de Nieuwerkerkse club uit. Bij het springen werden Kaya Oosterom en Nadja van der Eijk tweede en is Kira Visser Nederlands Kampioen geworden.

Op het onderdeel breken heeft de club maar liefst twee Nederlands Kampioenen: Ricardo Velthuizen liet iedereen achter zich bij de senioren heren en Marije Clavaux brak meer planken dan alle concurrenten bij de junioren dames. Al met al heeft de club haar visitekaartje afgegeven op dit zeer drukbezette toernooi met bijna 300 deelnemers en bewezen mee te draaien in de top van Nederland.

Kyan Visser, de jongste Nederlands Kampioen van Jungshin Kwan

Korfbal: slechte start CKV in de zaal

Voor het derde jaar op rij heeft Nieuwerkerk de openingswedstrijd in de zaalhoofdklasse in eigen huis verloren. Dit keer was TOP uit Arnemuiden met 19-24 te sterk na een 10-8 Nieuwerkerkse voorsprong bij rust. Tien minuten voor tijd stond Nieuwerkerk met 18-17 ook nog aan de goede kant van de score. In de laatste fase nam TOP de regie volledig over en besliste het de wedstrijd met een 1-7 run.
Men kan het op deze plek over veel dingen hebben. Over het warrige optreden van arbiter Winters bijvoorbeeld, met een ongekend aantal vrije ballen voor TOP. Of over het wisselbeleid van Nieuwerkerk in de tweede helft. Maar dat gaan we dit zaalseizoen niet (uitgebreid) doen.
Feit is dat Nieuwerkerk zelf niet goed genoeg voor de dag kwam. 19 treffers (waarvan 7 vanaf de strafworpstip) is te weinig. Op bepaalde posities had de ploeg voor veel meer gevaar kunnen en moeten zorgen. De ploeg kan beter en dat besef leek er na de wedstrijd wel te zijn. Een wedstrijd duurt 50 minuten en op basis van de tweede helft (9-16) een verdiende Zeeuwse zege

Zwemsport

Dit weekend is in Den Haag de eerste helft van de Regio West kampioenschappen gezwommen met als hoogte punt een gouden medaille voor de junioren meisjes op de 4x 100 meter wisselslag. Marit Huisman, Emma Verkuijl, Anouchka Bos en Mila Oomens tikte na een bloedstollende race als eerste aan net voor de zwemmers van WVZ uit Zoetermeer.

Ook individueel waren er mooie prestaties gezwommen. Mila Oomens kon zelfs drie keer naar het podium met twee zilveren en 1 bronzen medaille. Marit Huisman mocht de bronzen medaille ontvangen voor een mooie 50 meter rugslag. Tijdens het weekend zijn er ook zeer veel persoonlijke records verbroken en zelfs ook nog 18 clubrecords verbroken.

Voorbeeld van afbeelding

Volleybal Heren : ZVH kan vijfde set niet pakken

Zevenhuizen, zaterdag 16 november speelden de heren van RECO ZVH in eigen huis tegen het team van Taurus uit Houten, de ploeg heeft een gelijk aantal punten en was er op gebrand om met een goed resultaat thuis te komen. Na een grillig verlopen en spannende strijd wist Taurus via de setstanden 25-27, 22-25, 25-19,31-29 en 13-15 de wedstrijd met 3-2 te winnen. (foto’s : André Dirks)

Dames volleybal

Zaterdag stond bij Laudame Financials VCN thuiswedstrijd tegen PDK Huizen op het programma. Voorafgaand aan de wedstrijd werd er een indrukwekkende minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van verenigingslid Melany Jansen. De grote opkomst liet zien wat een impact dit heeft gehad op de vereniging en alle betrokkenen. Enkele momenten later klonk het eerste fluitsignaal van de wedstrijd en in de eerste paar punten werd duidelijk dat er even moest worden omgeschakeld na dit emotionele moment. Gelukkig duurde dit niet al te lang en halverwege de set hadden we een voorsprong van vijf punten opgebouwd. Onbezorgd leken we op setwinst af te stevenen maar richting het eind van de set lieten we PDK toch nog terug komen. We waren net op tijd bij de les en konden de eerste set binnenslepen met 26-24.

De tweede set was een ander verhaal. Al vanaf punt 1 waren we scherp en met name serverend konden we deze set erg veel druk zetten op de tegenstander. Geen moment kwamen we deze set in de problemen en met 25-12 stond er een mooie 2-0 voorsprong op het scorebord. Deze set was ook het moment dat Anouk, na een vervelend begin van het seizoen met blessures, weer wat speelminuten kon maken. Fijn om haar weer in het veld te zien! Na de gemakkelijke tweede set wisten we dat dit in de derde set waarschijnlijk anders zou lopen. De set ging vrij gelijk op, waarbij we wel steeds een kleine voorsprong van 2 à 3 punten hadden. Echt uitlopen lukte echter pas aan het eind van de set, waardoor er alsnog een overtuigende 25-19 op het telbord stond. Al met al een nette 3-0 overwinning waarmee we onze koppositie verstevigen. Na een heftige week was dit toch niet vanzelfsprekend en we zijn blij dat we deze af kunnen sluiten met winst

De dames van Jumbo ZVH wisten zaterdag in eigen huis de volle 4-0 winst te behalen op het uit Leidschendam afkomstige Volevo. Dit werd gedaan via de setstanden en 25-18, 25-14, 25-23 en 25-20, hierdoor stijgt Jumbo ZVH een plaats op de ranglijst. (foto André Dirks)

Zitvolleybal

afgelopen zaterdag speelden de zitvolleyballers van ZVH tegen Volley Tilburg. De Brabanders promoveerden afgelopen seizoen naar de eredivisie, zodoende was het de eerste ontmoeting tussen beide teams. ZVH begon met Tom Poortman, Merijn Bruijne, Robert-Jelle Breunesse, Thomas de Vries, Karen Knip en Daan van Egmond aan de wedstrijd. Coach Jaap Mensink had Hugo de Winter en Luca van Hal nog achter de hand op de bank. ZVH moest duidelijk even wennen aan het rommelige spel van de Tilburgers. Toch werd een voorsprong gecreëerd en nam Volley Tilburg bij 8-6 al de eerste time-out. De Brabanders kwamen nu beter in hun spel en bij 17-19 riep coach Jaap Mensink zijn mannen naar de kant. In de rommelige eindfase wist Tilburg net vaker te scoren, 23-25 voor de gasten.

De tweede set startte Luca van Hal op de plek van Thomas de Vries. Meteen werd er een 4-1 voorsprong gepakt. ZVH was duidelijk scherper dan in de eerste set. Het spel ging gelijk op, bij 15-12 nam Tilburg een time-out. ZVH wist echter steeds verder weg te lopen en bij 17-12 wisselde coach Marjolijn Tjia-Mertens om de grip op de wedstrijd terug te krijgen. Dit lukte niet voldoende en de Zuid-Hollanders wisten de set over de streep te trekken. Met 25-18 was de stand weer 1-1. De derde set was de scherpte weer ver te zoeken. Al snel keek ZVH tegen een 4-7 achterstand aan. ZVH kwam nog terug tot 7-9 Maar was toen passend de weg volledig kwijt. Via 9-16 en 12-22 was het snel afgelopen. Met 14-25 ging ook deze set naar Tilburg. De vierde set had ZVH de zaakjes beter op orde. Er werd een voorsprong opgebouwd en deze werd ook niet meer weggegeven. Met 25-21 trok ZVH de stand wederom gelijk. De vijfde set werd een set waarover nog lang nagepraat gaat worden. ZVH leek slecht te beginnen. Bij 4-6 werd er een time-out genomen en bij 4-8 wisselden de teams van kant. ZVH kwam snel terug en bij 8-10 wilde Tilburg het spel even stilleggen. De ZVH-trein denderde door en bij 12-11 stond er een voorsprong op het bord. Vervolgens werden de punten om en om gemaakt. Beide teams leken het niet af te kunnen maken. Gesteund door vele toeschouwers probeerde ZVH de overwinning naar zich toe te trekken in de twee matchpoints. Uiteindelijk wist Volley Tilburg de set te winnen met 20-22!!!

Voor ZVH betekende dit de derde nederlaag van het seizoen. Wel zijn de eerste punten binnen. De zitvolleyballers kunnen nu een aantal weken flink aan de bak tijdens de trainingen. Op 14 december staat de eerstvolgende wedstrijd gepland. Om 17.30 spelen ze uit bij Spaarnestad in Haarlem. De zitvolleyballers van ZVH zijn op zoek naar spelers om het team uit te breiden. (Zit)volleybalervaring is niet vereist. Er wordt getraind op dinsdagavond van 19.30 tot 21.00 uur in Sportcentrum Swanla. Interesse? Neem contact op met zitvolleybal@zvhvolleybal.nl (foto’s Steef van Duin)