8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Vreemde vogel in de polder bij Nieuwerkerk aan den IJssel

Vanmiddag kregen wij een melding van een vreemde vogel in de polders van Zuidplas. Het bleek  een Indische Witte Ibis (Threskiornis melanocephalus), ook wel Zwartkop Ibis genoemd,  te zijn. Indisch? De weg kwijt? Van het pad af? Nee hoor. Het is een vogel die weggevlogen is uit Diergaarde Blijdorp.  

Samen met een aantal soortgenoten vliegen deze vogels over en rond Diergaarde Blijdorp tijdens de Vrije Vlucht Voorstelling. Gezamenlijk vliegen ze na de show weer terug naar hun eigen verblijf omdat ze weten dat daar wat lekkers op hen ligt te wachten. 

Dit exemplaar is tijdens zijn rondvlucht het contact met zijn soortgenoten verloren en via Zestienhoven naar Oud Verlaat gevlogen. Daar heeft hij enkele dagen zijn kostje bij elkaar gescharreld, maar vanmorgen is hij de A20 overgestoken en geland bij Van Vliet in een weiland. Daar liep hij ijverig te foerageren en werkte diverse insecten en wormen naar binnen. Ook kikkers en visjes staan op zijn menu. Eigenlijk gewoon natuurlijk gedrag en voedsel dat de vogels in de vrije natuur ook eten. 

Diergaarde Blijdorp was intussen geïnformeerd over de verblijfplaats van hun Ibis en 2 verzorgers kwamen een poging doen om de vogel te lokken met een voertje. Even reageerde hij op het rammelen met het voerbakje, maar de Ibis gaf uiteindelijk de voorkeur aan het zelf zoeken van zijn eten. Onverrichterzake vertrokken de verzorgers weer naar Blijdorp.  

Zolang het niet flink gaat vriezen zal de Ibis genoeg te eten kunnen vinden. Misschien vliegt hij weer richting Rotterdam en als hij daar zijn soortgenoten ziet rondvliegen, zal hij zich daar zeker weer bij aansluiten.

Advertentie