8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Bewoners Esse Laag boos over komst Huis van Hoop zonder communicatie

De bewoners van de wijk Esse Laag zijn boos op de gemeente Zuidplas over het ontbreken van communicatie van de komst van een Huis van Hoop. De christelijke zorgorganisatie de Hoop wil een huis gaan vestigen en direct omwonenden van de eerste ring hadden een brief gekregen, deze is gedeeld op de sociale media waardoor er veel meer mensen op de bijeenkomst af kwamen.

In een volle bovenzaal van de Batavier in Nieuwerkerk aan den IJssel proberen Woonpartners Midden-Holland, De Hoop en de gemeente Zuidplas het verhaal te vertellen maar de bewoners hebben zorgen en de aanwezige medewerkers kunnen dit niet wegnemen. Sterker nog, de reacties verergeren de zorgen van de aanwezigen.

Een aanwezige schreef ons in een email een verslag van de avond : “Mevrouw van Woonpartners vertelt dat het communicatieplan was om eerst de eerste ring te informeren, en daarna verder de volgende ringen van bewoners. Op de vraag uit de zaal of de mensen wiens huizen nog in aanbouw zijn ook geïnformeerd zijn, moest ontkennend worden geantwoord: die adressen waren niet bekend bij de gemeente“.

Dit stuitte op hoon vanuit de zaal: “de verkopende makelaars weten precies wie de kopers zijn van de huizen, was kleine moeite geweest. Geroepen wordt dat als men dit had geweten, zij nooit een huis hadden gekocht daar. Een ander persoon vertelde dat ze juist daar een huis gekocht had omdat ze haar kinderen veilig op straat wilde kunnen laten spelen en nu grote zorgen heeft“.

De Christelijke stichting de Hoop legt uit wat er gaat komen : “De bewoners van het huis zitten in de tussenfase van de stap naar zelfstandig wonen en wonen er maximaal 2 jaar, dan komt er een volgende groep. Er is overdag begeleiding (samen boodschappen doen enz). Op de vraag of er ook ’s avonds en ’s nachts iemand aanwezig is, luidt het antwoord dat er dan een “telefoonnummer met beschikbaarheidsdienst” is, maar fysiek dus niet“.

Hiermee zijn de bewoners eerder minder dan meer gerustgesteld. Wat voor bewoners komen er straks is een van de zorgen? En wat als het buiten de kantooruren misgaat? Er wordt verwezen naar vrijwilligers die om de hoek wonen maar ook dat antwoord kan de rust niet terug brengen.

De Hoop noemt voorbeeld van bewoners met PTSS, autisme, psychische problemen algemeen, maar ook vrouwen die veel hebben meegemaakt. Al deze mensen hebben hulp nodig bij het terugkeren naar een zelfstandig bestaan. Er worden volgens de Hoop géén delinquenten of ex-gedetineerden geplaatst. Enkele aanwezigen zien een groep bewoners met psychische problemen als een ongewenst risico. Op de vraag van een aanwezige wat vanuit de ervaring van De Hoop bij andere huizen het grootste incident is geweest luidt het antwoord “het slikken van teveel pillen”.

Een aanwezige op de bijeenkomst vraagt of het allemaal al rond is en of het contract getekend is. De gemeente Zuidplas en Woonpartners Midden Holland antwoorden dan verschillend en dat is wat voor nog meer onrust zorgt.

Een andere aanwezige stelt dat elk mens een 2e kans verdient, en dat het eigenlijk heel goed is dat Zuidplas ook daarin zijn verantwoordelijkheid neemt (vanuit WMO), maar dat het daarbij wel van belang is om exact te weten wat de verhoogde risico’s zijn voor omwonenden, en de gemeente wel een steek heeft laten vallen bij dit plan, wat niet bepaald helpt bij het creëren van draagvlak. Er zullen garanties moeten worden gegeven over de groep die daar mag wonen, en de gevolgen wanneer die afspraken niet worden nagekomen.

De bijeenkomst, waarbij vooral Woonpartners aan het woord is, levert vooral onrust op. Veel bewoners blijven van mening dat de gemeente te weinig heeft geïnformeerd over de komst en dat die gemeente zo stil is tijdens de bijeenkomst viel de aanwezigen op.

Gezien de chaos die ontstaat en de vele onduidelijkheden komt een aanwezige met het voorstel om een nieuwe voorlichtingsavond te organiseren in januari, waarvoor dan WEL alle stakeholders (en dus ook alle bewoners van de Esse breed) worden uitgenodigd, inclusief de mensen wiens huis nog in aanbouw is. Tot die tijd verwachten de bewoners dat er géén contracten worden getekend door de Gemeente en Woonpartners over het Huis van Hoop. Woonpartners stelt dat dit een goed idee is en zal hiermee teruggaan naar de gemeente.

Gouwe IJssel Nieuws heeft na deze avond een aantal vragen gesteld aan de gemeente Zuidplas. Aan het einde van deze werkdag kreeg de redactie van deze site te horen dat de antwoorden nog moesten worden afgestemd met de Hoop en Woonpartners Midden Holland. Het antwoord op onze vragen volgt later.

Advertentie