8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Door vuurwerk geterroriseerde bewoners Dorrestein uiten angst en boosheid aan burgemeester Weber (VIDEO)

Burgemeester Weber van gemeente Zuidplas heeft op vrijdagmorgen 3 januari een bezoek gebracht aan een aantal bewoners van de flat bij Dorrestein, die afgelopen oud en nieuw onder vuur lag met zwaar vuurwerk door jongeren.

Doodsbang zijn ze nog, de bewoners. De vernielingen en de klappen hebben een diepe indruk achter gelaten bij hen. Bang voor het vuurwerk en bang voor de jongeren die al langere tijd overlast veroorzaken. Daarom willen ze absoluut niet op de foto en niet op film gezet worden want, zoals een bewoner het omschrijft, dan word je het doelwit van represailles.

De schade in en rond het winkelcentrum is enorm; bij de slijterij zijn alle ramen kapot, veroorzaakt door vuurwerk dat door de spijlen van het hek naar de winkel is gegooid. Met pech moet er een paar maanden een houten plaat voor het raam, totdat het raam op maat gereed is. Het kost de eigenaar sowieso zijn eigen risico bij de glasverzekering en hij vreest voor veel minder omzet als er hout voor het raam zit .

Maar ook de woningen hebben forse schade opgelopen. Zowel bij de Bachstaete als in de winkelflat zijn de brievenbussen opgeblazen. Burgemeester Weber neemt de tijd om de bewoners aan te horen. De bewoners zijn eigenlijk ten einde raad en de grote vraag is en blijft, wanneer gaan de gemeente en de politie nu eens in actie komen. Een bewoner vertelt dat de jongeren bij de brievenbus stonden na de explosie en dat niet alle klepjes er af waren en het volgens de jongeren dus opnieuw moest.

De problemen spelen al langer en eerder al heeft de politiek hier vragen over gesteld. Toen waren de problemen met buurtvaders opgelost, maar het is weer opnieuw losgebarsten. De bewoners en winkeliers vonden het vreemd dat er slechts een paar meldingen in de tweet stonden van de burgemeester, terwijl er constant de politie is gebeld. “meneer, ik durf niet eens meer voor de raam te gaan staan want dan mikken ze het op mijn raam dat vuurwerk“, liet een angstige bewoner weten.

Weber heeft niet het pasklare antwoord en daar was hij ook eerlijk in. Wel is hij van mening dat er iets snel moet gaan gebeuren :” Dat kan natuurlijk niet, dat is voorbij kwajongens gedrag, dat vraagt om een aanpak. Maar hoe, daar heb ik nu nog geen antwoord op. Ik heb dat ook aan de bewoners gezegd, dat we dat niet panklaar hebben. We moeten dat met politie, handhaving, jeugdhulporganisaties en ouders aanpakken, want wat hier gebeurd is, is niet voor herhaling vatbaar!” aldus de burgervader.

Ook al had burgemeester Weber niet de antwoorden, het deed de bewoners en winkeliers goed dat de burgemeester hen een hart onder riem kwam steken, al hopen ze vooral op een snelle oplossing.

Weber noemde de schade ernstig, maar het feit dat mensen zich geterroriseerd en bedreigd voelen, vond hij nog veel erger. “De angst, dat vind ik erg. Dat mensen zich niet veilig in hun eigen huis voelen, laat staan op straat, omdat er een groep is die het stevig verpest en verknalt en ontzettend fout gedrag vertoont!” legde de burgemeester uit. Veel bewoners vragen al jaren om cameratoezicht. Weber legde uit dat dit niet zomaar kan als het vanuit de overheid wordt opgezet, maar sloot het niet uit voor de toekomst.

In heel Zuidplas is er sprake van forse vuurwerkschade en de eerste schatting ligt tussen de 5.000 en 10.000 euro, maar dat is dan een bedrag van de gemeentelijke eigendommen. Weber verfoeide het gedrag van mensen met zwaar vuurwerk op de oudejaarsavond: “we moeten constateren met elkaar dat Oud en Nieuw steeds meer een traditie is geworden van ordeloosheid en anarchie, dat is een hele verkeerde traditie”. Hij merkte wel op dat zowel in de Ambonwijk in Moordrecht als in Moerkapelle het wel feestelijk gevierd kon worden.

Update : Handhaving en wijkagent Rob zijn vanmiddag en vanavond nu bij het winkelcentrum:

Advertentie