8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Hoe denken lokale politici over Zuidplas als vuurwerkvrije gemeente ?

De afgelopen dagen bleek dat er veel schade is aan de openbare ruimte. Hierbij was er aan gemeentelijke eigendommen naar schatting een schade van tussen de 5.000 en 10.000 euro schade. Maar veel eigendommen zijn niet van de gemeente Zuidplas zoals het station, bushaltes, ruiten van een winkel of brievenbussen van een flat. Daarom vroeg Gouwe IJssel Nieuws de fractie uit de gemeenteraad om een reactie op de onderstaand stelling:

Na de vernielingen met vuurwerk in Zuidplas moet de gemeente er alles aan doen om een vuurwerkvrije gemeente te worden. Eens of Oneens?

Landelijk verbod en anders vuurwerkvrije zones

Afgelopen jaarwisseling is er veel schade veroorzaakt aan andermans eigendommen in onze gemeente. Wat de fractie van de ChristenUnie/SGP betreft wordt er maximale inspanning gedaan om de daders op te pakken en te berechten. We zien dat het vuurwerk steeds zwaarder wordt. De overlast neemt toe, er wordt meer schade veroorzaakt en ook is er kans op zwaarder letsel. En onze hulpverleners die steeds zwaarder vuurwerk om de oren krijgen.
Om deze redenen kan onze fractie dan ook zeker instemmen met een algeheel vuurwerkverbod. De gemeente kan een lobby opstarten richting de landelijke overheid voor een landelijk verbod, want daar moet het vandaan komen. Zelf kan de gemeente nadenken over vuurwerkvrije zones zoals bij zorginstellingen, kerken en drukbezochte plaatsen zoals bv winkelcentra en als alternatief vuurwerkshows houden in onze dorpen tijdens de jaarwisseling.

Landelijk verbod niet te handhaven, maak vuurwerk afsteek zones

Het mag duidelijk zijn dat het beschadigen of slopen van andermans eigendommen voor de SP onaanvaardbaar is. Wij vragen ons wel af of een algeheel verbod op afsteken van vuurwerk hier tegen helpt.

We vrezen dat dit niet te handhaven is. Wat ons wel een goed plan lijkt is in onze dorpen plekken aan te wijzen waar men vuurwerk af mag steken. De rest van het dorp is dan vuurwerkvrij.


Landelijk verbod op consumentenvuurwerk

D66 Zuidplas vindt vernielingen en misbruik van vuurwerk onacceptabel. D66 is voorstander van een vuurwerkverbod voor consumenten op landelijk niveau. Alleen een landelijk verbod maakt handhaving pas echt goed mogelijk!

Ondanks de vernielingen zijn we overigens blij te zien dat er in veel wijken gevolg is gegeven aan de oproep van de gemeente om het vuurwerkafval op te ruimen. Dit is tekenend voor de saamhorigheid in onze straten, wijken en dorpen en DAT typeert Zuidplas meer dan het gedrag van enkele raddraaiers!!!!

Landelijk verbod, vuurwerkvrije zones, 1 show per dorp

Wij vinden vandalisme dus ook vuurwerk vandalisme verwerpelijk, maar verwachten niet dat de instelling van een vuurwerkvrije gemeente Zuidplas dit vandalisme zonder intensieve handhaving voorkomt. Hiervoor zou een landelijk verbod moeten worden ingevoerd waarbij tevens de verkoop wordt verboden.

Wel zien wij mogelijkheden voor vuurwerkvrije zones ter beperking van lokale overlast en zou de gemeente kunnen denken aan het faciliteren van een vuurwerkshow per dorp zoals thans voor Moerkapelle geldt. Echter vandalisme zal hiermee niet geheel kunnen worden voorkomen. Hier blijft handhaving met opvoedende straffen in nauwe betrokkenheid van de opvoeders het enige remedie.

Begin kan gereguleerde vuurwerkshows zijn

Vrij recent stond er op social media een krantenartikel uit 1955: “Gemeenten willen een vuurwerkverbod.” De manier waarop anno nu (politieke) besluitvorming en verantwoordelijkheid steeds verder wordt opgerekt; het volledige beslag op hulpverleners; de, in de ruimste zin, (in)directe gevolgen van met name zwaar, al dan niet illegaal, vuurwerk; het altijd aanwezig zijn van een groep vuurwerk misbruikende leeghoofden en het door domweg schrijnend onvoldoende capaciteit kunnen handhaven op vuurwerkmisbruik geven NEZ het inzicht Zuidplas vuurwerkvrij te gaan maken. Een begin kan gereguleerde vuurwerkshows zijn

Samen over praten, dan beslissen

Op nieuwjaarsdag liep ‘onze’ 70 plus Wim Janse door Dorrestein. Vernielingen, overlast een impact op het milieu versus het enorme plezier dat kinderen en volwassenen beleven aan het siervuurwerk.
Het CDA vindt dat een belangrijke beslissing als een vuurwerkverbod, niet in de volle emotie genomen moet worden. Samen over praten, dan beslissen.

Geen antwoord, meningen zijn verdeeld in fractie

Helaas kan ik hier namens de VVD Zuidplas nog geen antwoord op geven, de meningen zijn verdeeld. Dit is een dusdanig gevoelig onderwerp dat we hier echt nog eens bij stil moeten staan in het eerste fractieoverleg op 13 januari aanstaande.

Advertentie