8.5 C
New York
donderdag 28 mei 2020

Wethouder Verbeek start 10 jaar Zuidplas met opening vitrinetentoonstelling

Op vrijdagmiddag 3 januari opende wethouder Verbeek (Cultuur) de vitrine tentoonstelling van de Historische Vereniging Nieuwerkerk in de Batavier. Deze tentoonstelling werd in opdracht samengesteld van de gemeente door Adri Den Boer.

In de vitrinekast zijn diverse items te zien zoals bijvoorbeeld een shirt van de eerste lokale Zuidplas partij, GBZ maar ook folders en een krantenartikel waar de eerste wethouders van Zuidplas gepresenteerd werden. Daar stond wethouder Verbeek stil bij, hij was eerst wethouder van Nieuwerkerk, toen van Zuidplas tot nu toe, met een onderbreking van vier jaar als raadslid.

Hij benadrukte dat het belangrijk is om stil te staan bij die eerste 10 jaar Zuidplas en herinnerde dat de fusie zonder protest tot stand was gekomen. “Ik ben benieuwd om weer over 10 jaar te kijken, ik ben dan geen wethouder meer, wat er van de plannen terecht is gekomen” vertelde Verbeek.

Brord van Westing, voorzitter van de Historische Vereniging Nieuwerkerk relativeerde de korte periode van het bestaan van Zuidplas : “10 jaar in de geschiedenis is een zuchtje in de tijd dat de dorpen die Zuidplas vormen bestaan“. In zijn toespraak ging hij terug naar de tijden dat de dorpen nog onder een heerlijkheid vielen met alle bijzondere belastingen en dat herindelingen gewoon zonder burgerprotest doorgingen.

Hij benadrukte een stukje geschiedenis van voor de fusie en de term Zuidplas. Van Westing vond het wel iets voor de naam van het vijfde dorp :”Hoewel bij vrijwel alle herindelingen de burgerij er niet op zat wachten was Zuidplas voor velen een next best, of less worst optie, beter dan ingelijfd bij Gouda, Zoetermeer of de vermalijde stadsprovincie Rotterdam. Dan maar liever Zuidplassenaar. we doen het er nu 10 jaar mee. Echter nog weinigen zullen op de vraag waar woon je Zuidplas zullen noemen in plaats die van hun dorp. Wellicht zal het beoogde 5e dorp Zuidplas noemen dit aantal zal opkrikken denk ik“.

Van Westing had nog wel een kritische noot voor de gemeente vanuit de historische verenigingen :”We hebben nog een aantal dossiers die er al voor de fusie lagen op onze historische wensenlijstjes groot en klein. Bij de viering van 20 jaar Zuidplas zullen we naar met genoegen melden dat onze wenslijstjes zijn afgewerkt. Gelukkig zien we ontwikkelingen die hoopvol stemmen. Grenzeloos en Watertuin leuk bedacht maar dat was het hier al van oudher wat ik met dit betoog hoop te hebben aangetoond“.

De vitrine staat in de benedenruimte van dorpshuis de Batavier bij de bar. De Batavier is aan de Batavierlaan 2 in Nieuwerkerk aan den IJssel. In de Oudheidskamer aan de ‘s-Gravenweg van de Historische Vereniging is nog de tentoonstelling over de induatie van de Zuidplaspolder gedurende de Tweede Wereldoorlog.


Volg het laatste nieuws

2,231FansLike
323VolgersVolg
480VolgersVolg