8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Flinke stijging van aantal woninginbraken in Zuidplas

Het aantal woninginbraken is in 2019 flink toegenomen in de gemeente Zuidplas. In meerdere dorpen is een flinke stijging te zien in het aantal inbraken, in één dorp is het aantal zelfs verdubbeld ten opzichte van het vorige jaar. Dit maakten burgemeester Han Weber en politiechef Peter Wijnen donderdag 9 januari bekend tijdens de presentatie van de misdaad-jaarcijfers in Zuidplas.

Helaas bleken de cijfers over 2019 op misdaadgebied minder rooskleurig dan het voorgaande jaar. Vooral op het bet gebied van woninginbraken is er een flinke stijging te zien ten opzichte van 2018. In totaal werden er 117 inbraken gepleegd in Zuidplas in 2019, in 2018 waren dat er 79. In Nieuwerkerk aan den IJssel betrof het in het afgelopen jaar 54 gevallen (43 keer in 2018) en in Moerkapelle werden bewoners 8 keer onaangenaam verrast (6 keer in 2018).

In Zevenhuizen verdubbelde het aantal inbraken dit jaar naar 16 zaken. In Moordrecht is ook een flinke stijging te zien, hier ging men van 22 keer naar 39 inbraken in 2019. Opvallend is hier dat hier vooral inbraken betrof in het buitengebied van Moordrecht en in woningen van senioren. Bij één woning in het buitengebied werd binnen enkele weken meerdere keren achter elkaar ingebroken in de woning en de bijgebouwen waarbij onder andere gereedschappen en bouwmaterialen werden weggenomen. De afgelopen weken is er een stijging van inbraken in de Oranjebuurt van Moordrecht waargenomen.

In alle gemeentekernen waren er duidelijk pieken te zien in de inbraakperiodes. In de zomervakantie sloegen inbrekers vaak hun slag, maar vooral in de tijd rondom de feestdagen in december, was er een enorme stijging te zien in het aantal inbraken in Zuidplas. Peter Wijnen, teamchef van politieteam Waddinxveen-Zuidplas geeft aan dat de politie druk bezig is met de onderzoeken naar de recente inbraken. Volgens hem heeft men momenteel twee dadergroepen in het vizier, die vermoedelijk uit de regio komen.

Politiechef Wijnen en burgemeester Weber raden bewoners aan alert te zijn op verdachte situaties en vooral de politie te waarschuwen in geval van het vermoeden van een misdrijf. Ook roept men inwoners van Zuidplas op, om vooral zelf goed op hun eigen woning te letten indien men deze verlaat. Het aanlaten van een lampje om zo in de avond een bewoonde indruk te wekken kan al voldoende zijn om een inbreker op andere gedachten te brengen. Ook het goed afsluiten van de woning met goedgekeurd hang- en sluitwerk kan de inbraakgelegenheid sterk verminderen. De zwakste schakel in de beveiliging van een woning blijkt toch vaak de bewoner die bijvoorbeeld de deur niet op het nachtslot draait waardoor een inbreker via de flippermethode snel binnen kan komen.

Burgemeester Weber geeft aan, dat er ook de buurtpreventieteams in alle dorpskernen een belangrijke rol hebben in het voorkomen en signaleren van verdachte situaties. Mocht u meer willen weten over de buurtpreventieteams die aktief zijn in Zuidplas of zelf een bijdrage aan één van de teams willen leveren, kunt u meer informatie vinden op Zuidplasveilig.nl.

Politiechef Wijnen en burgemeester Weber
Advertentie