8.5 C
New York
maandag 8 maart 2021

Politiek maakt schimmige zaak van advies rondom lokale omroep

De lokale politiek in Zuidplas maakt een schimmige zaak van het lokale omroep advies dat later deze maand uitgebracht wordt. Het advies gaat over de keuze welke partij de lokale omroep in Zuidplas is voor de komende 5 jaar.

Voor het eerst in jaren heeft de gemeenteraad een keuze welke Omroep zij graag ziet functioneren in de gemeente Zuidplas. Naast het huidige Omroep Zuidplas doet ook nieuwkomer ZuidplasFM een gooi naar de zendvergunning. ZuidplasFM is gelieerd aan de commerciële omroep GoudaFM in Gouda.

De gemeenteraad van Zuidplas heeft een lijst met criteria opgesteld waarmee beide organisaties vergeleken moeten worden. Opvallend aan de lijst is dat er in de argumentatie gestuurd wordt richting het huidige Omroep Zuidplas. ZuidplasFM plaatste hierover zelf afgelopen week een kritisch artikel. Daarnaast bleek dat het college in Zuidplas al een advies heeft uitgebracht naar de gemeenteraad op basis van de vergelijkingstabel. Het college van B&W adviseert de gemeenteraad om voor Omroep Zuidplas te kiezen.
Het advies van het college is opvallend. Op dinsdag 14 januari geven beide partijen nog een presentatie voor de gemeenteraad. Gezien de summiere informatie bij het raadsvoorstel zou deze presentatie van invloed kunnen zijn op de besluitvorming van de gemeenteraad en het advies van het college. Deze bijeenkomst is, door besluit van het presidium, echter een besloten bijeenkomst. Het presidium is een groep van vier raadsleden die samen met de Griffier en burgemeester onder andere de planning voor de gemeenteraad vaststellen. Door het besloten verklaren van de presentatiebijeenkomst is er geen (in dit dossier onafhankelijke) mediapartij aanwezig bij de bijeenkomst. Achteraf valt dus niet meer door de lokale journalistiek te controleren of een besluit op basis van feitelijke correcte informatie genomen is.

Opvallend aan het besloten karakter van de bijeenkomst is dat Omroep Zuidplas en ZuidplasFM zelf niet verzocht hebben om een besloten bijeenkomst. Beide partijen laten in een reactie aan Gouwe IJssel Nieuws weten dat ze geen bezwaar hebben tegen openbaarheid. Ook in andere gemeenten in Nederland worden dergelijke bijeenkomsten openbaar georganiseerd, zo ook in buurgemeente Gouda.
Raadslid Damen laat namens het presidium weten dat er inderdaad besloten is om de bijeenkomst niet openbaar te organiseren:

“De bijeenkomst die morgen wordt gehouden met betrekking tot de presentatie kandidaten lokale media instelling is in feite een voorbereidende werkvergadering voor raadsleden. Door deze wijze van organiseren kunnen raadsleden zich terdege laten informeren en vragen stellen als dingen niet duidelijk zijn. Dit gebeurt door beide kandidaten zonder bijzijn van de andere kandidaat een presentatie te laten geven. Hiermee wordt recht gedaan aan beide kandidaten. Op korte termijn is er een raadsvergadering waarin de verschillende fracties hun politieke visie zullen kenbaar maken en met elkaar hierover discussiëren. Dit gebeurt in alle openheid zoals we dit gebruikelijk doen in onze gemeente.” – Martin Damen, Raadslid

Op dinsdag 21 januari neemt de gemeenteraad een besluit welke partij zij adviseert als lokale omroep voor de komende jaren. Deze vergadering is wel openbaar. U kunt zich tot dinsdag 21 januari aanmelden bij griffie@zuidplas.nl om gedurende maximaal 5 minuten in te spreken op dit agendapunt.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg