8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

Vestia : oorzaak lekkage de Iep montagefout en geen achterstallig onderhoud

Volgens verhuurder Vestia is de oorzaak van de lekkage van de verwarmingsbuis in de Iep tijdens de kerstdagen geen achterstallig onderhoud maar een montagefout. Hierdoor is de buis bij de montagepunten weggeroest en is de lekkage ontstaan. Dat laat Vestia weten na eerdere vragen van Gouwe IJssel Nieuws.

Vestia legt ook uit waarom niet direct het probleem in de flat opgelost kan worden : “In de ochtend van 25 december is de storing bij onze nooddienst gemeld. De kapotte buis was helaas geen standaard exemplaar en moest daarom besteld worden – dat is direct gebeurd. De nieuwe buis is op 26 december per koerier afgeleverd. Ook is er met spoed een lasploeg opgeroepen. Op 26 december is de buis hersteld, op 27 december werkte de verwarming weer”.

De afgelopen tijd lijkt het dat het onderhoud van de woningen niet goed gaat omdat Zudiplas een maatwerkgemeente is. Vestia ontkent dat dit achterstallig onderhoud is en dat dit komt door bezuinigen op de maatwerkgemeente : “Dit is pech geweest. De ontstane situatie heeft niets te maken met het feit dat Zuidplas een maatwerkgemeente is. Iedereen die bij ons huurt mag rekenen op een goede woning en goede service: tijdige reparatie, onderhoud als het nodig is, passend en deskundig advies bij vragen en problemen”.

We kijken nu wel alle installaties in de Bomenwijk na op dit mogelijke defect

Vestia over de oorzaak van lekkage in de Iep

Voor de problemen in de Iep heeft Vestia ook een uitleg : “Voor alle gebouwen met een collectieve verwarmingsinstallatie gelden dezelfde uitgangspunten wat onderhoudsaanpak betreft. Iedere drie jaar inspecteren onze installateurs de installaties en actualiseren we de onderhoudsplanning. Dat deze storing heeft kunnen gebeuren komt doordat de leiding was weggewerkt achter een koof en daardoor niet zichtbaar was bij de inspectie. We kijken nu wel alle installaties in de Bomenwijk na op dit mogelijke defect”.

Volgens de verhuurder heeft Breeman, verantwoordelijk voor de verwarmingsonderhoud van Vestia, voldoende kacheltjes voor nood kunnen aanleveren. Naast deze kacheltjes zijn er via een Facebook oproep extra verwarmingen geleverd door inwoners van Nieuwerkerk aan den IJssel. Op de vraag of er een compensatie voor de inwoners van de Iep komt kregen we het volgende antwoord :’Dat bekijken wij nu. Vanuit de warmtewet zijn we dat niet (meer) verplicht. Breman heeft voldoende noodkachels aangeleverd. De uitgifte van de kachels verliep via de bewonerscommissie.

Advertentie