8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Zuidplas onthult schaal met stenen in kader van levenslicht

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. In het kader van 75 jaar Vrijheid heeft kunstenaar Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Joods Cultureel Kwartier het kunstwerk Levenslicht gemaakt.

Donderdagavond 16 januari werd het monument met een diameter van 20 meter bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen –gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland- eenmalig gepresenteerd in de Stieltjesstraat / Eva Cohen-Hartogkade aan de Maas in Rotterdam. Hierna zijn de stenen verdeeld over de 170 deelnemende gemeenten, die het vanaf 22 januari tonen in hun gemeente. Zuidplas is een van die gemeenten die ook een steen mag tonen.

Lichtgevende herdenkingsstenen

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp van LEVENSLICHT. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

Onthullingen van de steen in Zuidplas

In alle dorpen van Zuidplas zal een schaal met stenen onthuld worden. Ieder dorp kent zijn eigen geschiedenis als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen jaar werd er in Nieuwerkerk bijvoorbeeld bij het oorlogsmonument een steen met de namen van drie weggevoerde Joodse inwoners geplaatst. Hieronder staan de plaatsen en tijden van de onthullingen:

Nieuwerkerk aan den IJssel

Dinsdag 28 januari van 18:00 – 21:00 uur
Gedenknaald (plein) aan de Kerklaan, Nieuwerkerk aan den IJssel
Het levenslicht wordt ontstoken vanaf 18:15 uur

Moordrecht

Woensdag 29 januari 18:00 – 21:00 uur
Beeldentuin achter zorgcentrum Vivere, Moordrecht
Het levenslicht wordt ontstoken vanaf 18:15 uur

Zevenhuizen

Donderdag 30 januari 18:00 – 21:00 uur
Dorpsplein ter hoogte van Optiek Hoogendoorn, Zevenhuizen
Het levenslicht wordt ontstoken vanaf 18:15 uur

Moerkapelle

Vrijdag 31 januari 18:00 – 21:00 uur
Voor de Nederlands Hervormde Kerk
Het levenslicht wordt ontstoken vanaf 18:15 uur

Auschwitz – Birkenau, vernietigingskamp uit de Tweede Wereldoorlog
Monument met namen weggevoerde Joodse Nieuwerkerkers

Advertentie