8.5 C
New York
vrijdag 5 juni 2020

CU/SGP Zuidplas wil actie van college: maak betaalbare woningen mogelijk!

De fractie van ChristenUnie/SGP wil actie van het college van burgemeester en wethouders als het gaat om betaalbare woningen. ChristenUnie/SGP Raadslid Willem-Jan Verdoes haalt er zelfs de grondwet bij om woningbouw voor jongeren, starters en gezinnen te regelen. “De grondwet is helder over woningbouw. Er staat in artikel 22: Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.”

Er ligt dus een grote verantwoordelijkheid bij de overheid als het gaat om de woningbouw voor haar inwoners. Als het aan de ChristenUnie/SGP fractie ligt, worden er ook voldoende woningen voor starters en andere doelgroepen gebouwd.

De positie van jongeren op de woningmarkt is niet goed. Koopwoningen zijn te duur geworden voor jongeren en voor huurhuizen zijn er lange wachtlijsten. Verdoes: “Het doet pijn als jongeren onze prachtige gemeente verlaten omdat zij nergens in Zuidplas een betaalbaar huis kunnen vinden. Uit de Woonvisie die vorig jaar is vastgesteld door de raad, blijkt dat er een grote behoefte is aan woningen voor een betaalbare prijs. Wij realiseren ons dat de gemeente niet zelf woningen bouwt. Maar zij kan wel randvoorwaarden scheppen om het voor initiatiefnemers gemakkelijker en aantrekkelijker te maken om met voorstellen te komen. Je kunt hierbij denken aan flexwoningen, tiny houses etc. Wij zien dat er zowel door het Rijk en de Provincie als door woningcorporaties en private partijen stappen gezet worden. De gemeente moet daarop inspelen en de regie naar zich toetrekken.”

Daarom diende raadslid Verdoes een Motie vreemd aan de orde van de dag in tijdens de raadsvergadering van 21 januari om het college op te roepen om :

  • in samenspraak met de griffie een thema-avond voor de raad te organiseren en daarvoor de heer J. Feijtel, lid van het Expertteam Woningbouw van BZK, uit te nodigen een presentatie te verzorgen om de raad te informeren over de mogelijkheden die flexwonen kan bieden om acute knelpunten op gebied van volkshuisvesting te helpen oplossen;
  • daarbij zo mogelijk ook vertegenwoordigers van de Provincie en woningcorporaties uit te nodigen zodat dit thema van meerdere kanten belicht kan worden;
  • Indien de gesprekken met BZK daarvoor aanknopingspunten bieden, te onderzoeken welke locaties in Zuidplas geschikt zijn voor het realiseren van (tijdelijke) woningen en met lokale/regionale woningcorporaties of andere partijen in gesprek te gaan of zij bereid zijn dergelijke projecten te starten

Alle partijen steunden Verdoes hierin en tekende de motie mee. Hieronder het gesprek welke Gouwe IJssel Nieuws had na afloop van de vergadering met Willem-Jan Verdoes.


Volg het laatste nieuws

2,239FansLike
322VolgersVolg
479VolgersVolg