8.5 C
New York
dinsdag 7 april 2020

Huismus meest gespot in Zuidplas, Kauw wint het in Waddinxveen

Afgelopen weekend was het weer de nationale tuinvogeltelling en in de gemeenten Zuidplas en Waddinxveen is driftig meegeteld, opgezocht welk vogeltje het nou was en ingevoerd op de site van de Vogelbescherming Nederland. In Zuidplas kwam de huismus het meest voor, in Waddinxveen de kauw.

Het is de bedoeling dat vooral tuinvogels worden geteld maar voor wie een grote tuin in het buitengebied heeft kan ook andere vogels tegenkomen zoals weidevogels of watervogels. Tussen de dorpen in Zuidplas was weinig verschil, de kleine huismus won overal. Vogelaar Rob Belterman zag dan weinig verrassingen. Volgens hem is de boomklever wel apart, dat is een bosvogel maar werd ook gezien in meerdere dorpen.

Wat hem betreft is de Goudhaan het kleinste vogeltje van Nederland en die werd in Waddinxveen gezien. Ondanks zijn naam is het zeker geen pluimvee. In Zuidplas is ook de landelijke trend waarneembaar dat de pimpelmees en de vink meer en meer voorkomen. Naast de huismus is de koolmees het meest gespot. Eind 2018 werden over dit drukke vogeltje nog zorgen uitgesproken door PvdA/Groenlinks dat deze niet meer zichbaar was. Gelukkig blijft deze liefhebber van buxusmotten en eikenprocessierupsen overal nog volopp aanwezig te zijn.

In Nieuwerkerk, Waddinxveen en Zevenhuizen werd de koolmees tweede, in Moordrecht was dat de kauw en in Moerkapelle de spreeuw. In meerdere dorpen werd de halsbandparkiet gesignaleerd, deze inheemse vogel komt echter nog niet veel voor. Dit is in tegenstelling van grote gemeenten waar het hand over hand een plaag wordt.

Wat deze vogeltelling nog meer bijzonder heeft gemaakt was de drukte voor het tellen van roze vogels in de Eendragtspolder, afgelopen weekend was het dringen geblazen langs de roeibaan met vogelaars en geïnteresseerden. Deze flamingo’s komen echter niet voor in de telling van de vogelbescherming.

Drukke vogeltelling langs de roeibaan

Volg het laatste nieuws

2,199FansLike
299VolgersVolg
455VolgersVolg